Einde project Brexit

​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun familieleden die nog geen Brexit-verblijfsvergunning hebben aangevraagd, verblijven sinds die datum niet langer legaal in Nederland.

​In Nederland blijven wonen, werken en studeren: naar schatting 45.000 Britten moesten hier na de Brexit een speciale verblijfsvergunning voor aanvragen. De betrokkenen hadden daarvoor tijd tot 1 oktober 2021, op die datum eindigde de zogeheten 'grace period'.

Snelle controle
De IND nam sinds februari 2020 ruim 39.223 aanvragen voor Brexit-verblijfsvergunningen in behandeling. Doordat de Britten over het algemeen al rechtmatig in Nederland verbleven, kon de IND hun aanvraag voor een verblijfsdocument betrekkelijk eenvoudig toetsen. Daarnaast zijn ruim 5600 EU-verblijfsdocumenten voor duurzaam verblijf omgewisseld in een document voor duurzaam verblijf op grond van het terugtrekkingsakkoord.  Doordat het project Brexit nu is afgerond, zijn ook de speciale telefoonlijnen gesloten. 

En nu? Britten zonder Brexit-verblijfsdocument 
Er zijn mogelijk nog Britten in Nederland die nog geen aanvraag voor de nieuwe verblijfsvergunning hebben gedaan. Hoewel de aanvraagperiode nu is verstreken, wil de IND deze mensen ook de komende tijd helpen. Daarom kunnen de Britten die dit nog niet hebben gedaan, komend jaar (tot 1 oktober) alsnog hun benodigde documenten aanvragen. Na een positieve beslissing van de IND komen zij dan met terugwerkende kracht weer in aanmerking voor onder meer verzekeringen, toeslagen en vergunningen.

M
eer weten?
Kijk voor extra informatie op ind.nl/brexit of ind.nl/brexitnl.Nieuws

Asielinstroom in september 2021

- De asielinstroom is voor de negende maand op rij gestegen. In september bedroeg de totale asielin...

560 Afghaanse evacués hebben asielbesluit ontvangen

- 560 Afghaanse evacués hebben de afgelopen weken een asielbesluit gehad van de Immigratie- en Natu...

Einde project Brexit

- ​Het project Brexit kwam voor de IND ten einde op vrijdag 1 oktober. Britse burgers en hun famili...

Meer nieuws