Dwangsom asielzoekers opgeschort

Last update: 8 juli 2020

De ‘Tijdelijke wet opschorten dwangsommen IND’ is door het parlement aangenomen. Deze wet regelt dat asielzoekers niet langer recht hebben op een vergoeding (dwangsom) wanneer de IND niet tijdig op hun asielaanvraag beslist. De nieuwe wet geldt in principe voor één jaar.

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid stelde in maart een taskforce in, die de opgelopen voorraden asielaanvragen bij de IND zo snel mogelijk moet wegwerken. Daarnaast heeft zij aanvullende maatregelen genomen om de sterk opgelopen doorlooptijden van de asielprocedure en het oplopen van de dwangsomverplichtingen terug te brengen. De invoering van een tijdelijke wet om dwangsommen in het asielproces op te schorten is een van die maatregelen. De tijdelijke wet helpt de IND om weer zo spoedig mogelijk binnen de geldende termijnen te beslissen. 

Deze wet geldt in ieder geval voor een jaar. In het najaar zal de definitieve wet aan de Tweede Kamer worden aangeboden waarin definitief wordt geregeld dat er geen dwangsommen meer kunnen worden verbeurd in vreemdelingenzaken. De staatssecretaris is van plan om in het najaar de definitieve wet afschaffen dwangsom aan te bieden aan de Tweede Kamer.