• Home
  • Nieuws
  • De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor je klaar!

De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor je klaar!

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. In dit nummer lees je onder meer:

'De kleermaker had zere vingers van het knippen!'

In het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie maken bewoners mondkapjes om weg te geven. In het begin gebruikten ze oude lakens, maar nu zijn de mondkapjes zo leuk dat de kringloopwinkel ze gaat verkopen. Woonbegeleider Mirjam Alosery vertelt. 

Nieuw aanvraagformulier nareizigers: van veertig kantjes naar eenvoudig online

Wie in Nederland een asielvergunning krijgt, kan achtergebleven gezinsleden naar Nederland laten komen. Om deze aanvraag simpeler en klantvriendelijker te maken, ontwikkelden de IND en VluchtelingenWerk Nederland een digitaal aanvraagformulier. De eerste ervaringen zijn positief.

Speuren voor vertrek: op zoek naar tastbare bewijzen van identiteit en nationaliteit

Voor de terugkeer van een ongedocumenteerde vreemdeling is het cruciaal dat duidelijk is wie hij is en waar hij vandaan komt. Inmiddels heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) veel expertise en een uitgebreid netwerk opgebouwd om documenten te achterhalen die daar meer licht op werpen.

Mijn werkplek: 'Mijn grootste droom is een opleidingscentrum in het azc'

Samen kom je tot de beste ideeën en bereik je meer. Dat laat ook het verhaal van Betty de Vogel, locatiemanager van azc Overloon, zien. Zij brainstormde met de gemeente Boxmeer over de meerwaarde van het azc in de omgeving. Of zij de ideeën ook echt kan uitvoeren, is nog even spannend.

Evaluatie telehoren: overwegend positieve reacties

Door corona kwam de asielprocedure vorig jaar stil te liggen. In allerijl werden oplossingen bedacht om de gehoren met asielzoekers weer op te starten. Eén van die oplossingen was telehoren: gesprekken voeren via een videoverbinding. Inmiddels heeft er een evaluatie plaatsgevonden.

Hoe is het? 'Doordat ik zelf veel heb meegemaakt, kon ik deze jongen goed helpen'

Het zijn soms kleine dingen die een verstoorde relatie tussen een mentor en een jongere kunnen verbeteren. Dat blijkt ook uit het verhaal van Sharmaake Mohamed Ali (42), intercultureel mediator bij het COA. "Deze Somalische jongen was duidelijk blij dat hij met iemand kon praten die hem begreep."

Leg mij nou eens uit… Wat betekent 'zelfstandig vertrek zonder toezicht?'

Circa zestig procent van de vreemdelingen zonder verblijfsrecht in Nederland vertrekt 'zelfstandig zonder toezicht'. Wat wordt daaronder verstaan? De Dienst Terugkeer en Vertrek geeft een toelichting.Nieuws

Rhodia Maas benoemd als directeur-generaal IND

- Rhodia Maas wordt met ingang van 1 februari aangesteld als directeur-generaal IND. Vrijdag 26 nov...

IND spreekt over asielinstroom bij technische briefing Tweede Kamer

- ​De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet de komende periode op meer asielaanvragen beslissen d...

De Nieuwsbrief Zakelijk van 17 november 2021 staat nu online

- ​De nieuwste Nieuwsbrief Zakelijk staat klaar voor erkend referenten van arbeidgerelateerde doele...

Meer nieuws