Beoordeling gevolgen verlies Nederlandse nationaliteit

Last update: 15 juni 2020

Oud-Nederlanders die sinds 1993 het Nederlanderschap en het burgerschap van de EU hebben verloren, kunnen die mogelijk weer terugkrijgen. Een online tool helpt deze groep Nederlanders om te bepalen of zij inderdaad hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt. In dat geval kunnen zij een zogenaamde evenredigheidstoets aanvragen.

Iedereen die beschikt over de Nederlandse nationaliteit beschikt ook over het EU-burgerschap. Het EU-burgerschap maakt het onder andere mogelijk dat u vrij mag reizen en wonen op het grondgebied van de EU en dat u daar mag werken. Als u de Nederlandse nationaliteit verliest, betekent dit dat u mogelijk ook het EU-burgerschap kwijtraakt. De mogelijkheid van vrij reizen, wonen en werken binnen de EU vervalt dan.

Raad van State
De Raad van State heeft op 12 februari 2020 en 20 mei 2020 bepaald dat de Nederlandse Rijksoverheid moet onderzoeken wat de concrete gevolgen zijn, als iemand het EU-burgerschap kwijtraakt.

Evenredigheidstoets
Als de Rijksoverheid oordeelt dat de gevolgen van het verlies van het EU-burgerschap onevenredig zijn, dan bent u met terugwerkende kracht weer Nederlander. Dit onderzoek en oordeel van de Rijksoverheid wordt de evenredigheidstoets genoemd.

Meer informatie
Lees ook het uitgebreide nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. De informatie uit dit nieuwsbericht zal beschikbaar blijven in het dossier Nederlandse nationaliteit verliezen. Ook dit dossier staat op Rijksoverheid.nl.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Raadpleeg dan de vragen en antwoorden op Rijksoverheid.nl.