• Home
  • Thuisbezorgen verblijfsdocument

Thuisbezorgen verblijfsdocument

De IND laat bepaalde verblijfsdocumenten thuisbezorgen door de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD). Lees op deze pagina wat u kunt verwachten.  

IPKD: bezorgdienst van Rijksoverheid

De Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPDK) is een bezorgdienst van de Rijksoverheid. Zij zijn gespecialiseerd in het bezorgen van belangrijke documenten.

Bezorging zonder afspraak

We weten niet precies wanneer de IPKD uw verblijfsdocument bezorgt. U kunt geen afspraak maken voor de eerste keer dat de IPKD langskomt. Woont u in een gebied met weinig inwoners? Dan kan het zijn dat de IPKD u eerst belt of e-mailt voordat uw verblijfsdocument bezorgd wordt.

Niet thuis
Bent u niet thuis als de IPKD langskomt? Dan laat de bezorger een niet-thuisbericht achter. Met de inlogcodes in dit bericht kunt u online een afspraak maken bij de IPKD voor een nieuw bezorgmoment. Of een afspraak om uw verblijfsdocument op te halen bij de locatie die op het niet-thuisbericht staat. Maakt u geen afspraak? Dan komt de IPKD nog maximaal 2 keer langs. Als de bezorging na 3 keer niet is gelukt, kunt u uw verblijfsdocument alleen nog ophalen bij een locatie van de IPKD. Dit moet binnen 1 week. Na die week stuurt de IPKD het verblijfsdocument terug naar de IND. In dat geval kunt u contact opnemen met de IND

Verblijfsdocument altijd zelf in ontvangst nemen

Iemand anders kan uw verblijfsdocument niet voor u in ontvangst nemen. Daarom is het belangrijk dat u de volgende documenten laat zien aan de bezorger: 

Is uw verblijfsdocument of VI kwijt of gestolen? Laat dan het proces-verbaal van de politie na aangifte van verlies of diefstal zien.

Niet alle verblijfsdocumenten thuisbezorgd

De volgende documenten kunnen thuisbezorgd worden:

  • Als u verlenging van uw verblijfsvergunning hebt aangevraagd en betaald, is de kans groot dat we uw nieuwe verblijfsdocument thuisbezorgen. 
  • Dit geldt ook bij vernieuwing van het verblijfsdocument voor onbepaalde tijd of duurzaam verblijf. 
  • Verblijfsdocumenten voor Britten en familieleden die vallen onder het terugtrekkingsakkoord bezorgen we thuis tot 1 oktober 2021. 

  • Documenten voor Britse grensarbeiders onder het terugtrekkingsakkoord bezorgen we op een Nederlands adres tot 1 oktober 2021. Na die datum moeten ze op afspraak worden opgehaald bij een IND-loket of expat centre. 

De meeste andere verblijfsdocumenten reiken we alleen uit bij een IND-loket. Bijvoorbeeld verblijfsdocumenten die horen bij een aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning. Verblijfsdocumenten asiel bezorgen we ook niet thuis. 

U kunt niet zelf kiezen voor thuisbezorging van uw verblijfsdocument. Hebt u een brief gekregen waarin staat dat uw verblijfsdocument klaarligt bij een IND-loket? Maak dan online een afspraak om uw verblijfsdocument op te halen


Nog geen verblijfsdocument: recht op verblijf en werken

Hebt u een verlopen verblijfsdocument en een positieve beslissing gekregen voor verlenging van uw verblijfsvergunning? Dan hebt u de rechten die horen bij uw verblijfsvergunning, ook als u de nieuwe verblijfsdocument nog niet hebt. U mag in Nederland wonen en werken als uw verblijfsvergunning dat toestaat. 

De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw verlengingsaanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Terugtrekkingsakkoord Brexit

Britten en hun familieleden die een aanvraag hebben gedaan voor een verblijfsdocument onder het terugtrekkingsakkoord Brexit, mogen in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning (TWV). Ook als u nog geen beslissing of verblijfsdocument hebt gekregen. U kunt uw werkgever op verschillende manieren laten zien dat u onder het terugtrekkingsakkoord valt. U hebt geen verblijfssticker of artikel 9-brief nodig en krijgt deze niet van de IND.  

Hebt u vragen? 

Hebt u een niet-thuisbericht van de IPKD gekregen? Kijk of u een antwoord op uw vraag vindt in de veelgestelde vragen over thuisbezorging. Of zie de contactgegevens van de IPKD op het niet-thuisbericht. Voor algemene vragen over uw verblijfsdocument kunt u contact opnemen met de IND