• Home
  • Coronavirus (COVID-19): veelgestelde vragen

Coronavirus (COVID-19): veelgestelde vragen

​De Nederlandse overheid heeft maatregelen genomen tegen het coronavirus. Op deze pagina staat de laatste informatie over de gevolgen voor uw verblijf in Nederland.  

De IND begrijpt dat de situatie rondom het coronavirus veel vragen bij u oproept. We proberen u zo snel mogelijk meer informatie te geven. Nog niet alle vragen kunnen beantwoord worden. De informatie op deze pagina wordt daarom elke werkdag bijgewerkt.
Laatst bijgewerkt: 7 april 2020
16:11 Verblijfsvergunning (niet asiel) - vraag 3 en 5

Laatste nieuws over het coronavirus

Een overzicht van de laatste nieuwsberichten over het coronavirus en de dienstverlening van de IND:

IND-loketten en contact

De loketten zijn tot en met 28 april 2020 alleen open voor spoedzaken. Wat zijn spoedzaken?

Alleen als u voor het eerst een verblijfsdocument ophaalt, kunt u een afspraak maken bij het loket. Voorwaarde is dat u met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) naar Nederland bent gereisd. En dat u het verblijfsdocument nodig hebt om bijvoorbeeld een zorgverzekering aan te vragen. Of om zich in te schrijven bij de gemeente (BRP).

Geldt dit voor u en wilt u een afspraak maken? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. U kunt de afspraak niet online maken.

Ik heb een afspraak ingepland bij het loket voor 28 april 2020. Wat nu?

Alle afspraken die waren ingepland tot en met 28 april gaan niet door. U hoeft de afspraak niet zelf af te zeggen.

Kan ik al een afspraak maken na 28 april 2020?

Nee, u kunt nu nog geen afspraak maken na 28 april. Dit komt omdat onzeker is welke maatregelen nog gelden na 28 april. Als u weer een afspraak kunt maken, dan wordt dit op deze pagina gemeld.

Zijn er andere situaties waarin je wel een afspraak kunt maken bij een loket?

De IND maakt uitzonderingen als u kunt helpen bij de beheersing van het virus. Of als u medisch personeel bent. Geldt dit voor u? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Ik wil een afspraak maken voor het afnemen van biometrie bij een IND-loket. Maar het IND-loket is gesloten. Wat nu?

De IND neemt op dit moment geen biometrie af bij het IND-loket. Dit komt omdat de loketten alleen open zijn voor spoedzaken. Ook afspraken die al ingepland waren tot en met 28 april gaan niet door. Het kan zijn dat u de standaardtermijn voor het afgeven van uw biometrie nu niet haalt. Hier kunt u niets aan doen. U kunt nog geen nieuwe afspraak maken voor het afgeven van uw biometrie. Houd hiervoor deze pagina goed in de gaten.   

Hoe kan ik de IND bereiken als ik vragen heb of informatie wil doorgeven?

De loketten zijn alleen open voor spoedzaken. Maar u kunt op verschillende andere manieren gewoon contact opnemen met de IND.

Toegang tot Nederland

Ik woon of verblijf buiten Europa. Kan ik nog naar Nederland reizen?

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Hebt u bijvoorbeeld een geldige mvv, of verblijfsvergunning? Dan kunt u wel naar Nederland reizen. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in het buitenland met een geldige verblijfsvergunning en wil terug naar Nederland. Wat kan ik doen?

Hebt u geprobeerd om terug naar Nederland te reizen, maar lukt dit niet door de maatregelen? Dan kunt u zich registreren via bijzonderebijstandbuitenland.nl (opent in nieuw venster). Via deze website proberen Rijksoverheid, verzekeraars, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen samen gestrande reizigers te helpen. Voorwaarde is dat u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning hebt.

Kort verblijf (visum of vrije termijn)

Ik heb een visum kort verblijf aangevraagd om naar Nederland te komen. Of ik heb al een visum gekregen. Ik kan dit visum niet op tijd gebruiken. Waar kan ik terecht met vragen?

Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?

U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

  • Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en
  • De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken; en
  • U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.

Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. Houd uw visumnummer bij de hand.

Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.

Ik ben in Nederland zonder visum (niet-visumplichtig), maar mijn vrije termijn is afgelopen of loopt binnenkort af. Moet ik Nederland verlaten?

U kunt geen verlenging aanvragen van een vrije termijn, de periode van 90 dagen binnen 180 dagen die u in Nederland (en het Schengengebied) mag zijn. Loopt uw vrije termijn af en kunt u niet vertrekken? U hoeft dit niet te melden bij de IND. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn om terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op personen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.

Ik heb een visum kort verblijf (of ben niet-visumplichtig) en wil naar Nederland reizen. Kan dat?

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Hebt u een visum voor kort verblijf, of bent u niet-visumplichtig, en bent u nog niet in Europa? Dan kunt u niet naar Nederland reizen. Alleen voor personen met een vitale functie die in Nederland moeten zijn, wordt een uitzondering gemaakt. Bijvoorbeeld zorgpersoneel, of humanitair hulpverleners. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum kort verblijf van een ander Schengenland. Kan ik hier verlenging van mijn visum aanvragen?

U kunt een visumverlenging aanvragen bij de IND. Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Mvv (machtiging tot voorlopig verblijf)

Ik heb een geldige mvv, voor Nederland of een ander Schengenland. Kan ik naar Nederland reizen?

Met een geldige mvv krijgt u toegang tot Nederland, of een ander Schengenland. Houd er wel rekening mee dat op veel plekken reizen niet kan of wordt afgeraden. Kijk voor meer informatie over toegang tot Nederland op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik wil een mvv aanvragen (voor iemand anders). Kan dit?

U kunt gewoon een mvv aanvragen. De IND blijft mvv-aanvragen behandelen.

Geeft Buitenlandse Zaken mvv’s af?

Nee, tot in ieder geval 28 april 2020 geeft Buitenlandse Zaken geen mvv’s af. De IND willigt uw aanvraag wel in als u aan alle voorwaarden voldoet. U krijgt vanaf dat moment 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Pas na 28 april 2020 kunt u de mvv afhalen. Alleen bij spoedzaken geeft Buitenlandse Zaken eerder een mvv af. 

Wat is een spoedzaak?

Alleen als u als werknemer, kennismigrant of onderzoeker naar Nederland wilt komen kan uw zaak spoed hebben. Een zaak heeft alleen spoed als de zaak aan deze drie criteria voldoet:

  • U kunt bewijzen dat u op dit moment naar Nederland kunt reizen. Dit betekent dat er geen fysieke blokkades zijn en dat de grenzen open zijn. Er vertrekken vluchten vanuit uw land naar Nederland.
  • Uw werk of onderzoek valt onder de cruciale beroepen of heeft te maken met vitale processen tijdens de COVID-19-uitbraak. (opent in nieuw venster)
  • U moet uitleggen waarom uw zaak spoed heeft. En u moet bewijzen dat deze spoed te maken heeft met de cruciale beroepen en vitale processen.


Laat uw werkgever contact opnemen met de IND als u aan alle drie de criteria voldoet. De IND bepaalt dan of de zaak inderdaad spoed heeft.

Ik moet mijn mvv ophalen, maar de ambassade of het consulaat geeft geen mvv’s af. Wat moet ik doen?

U hebt 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Lukt het door de maatregelen niet om uw mvv binnen deze termijn op te halen? Dan krijgt u 3 maanden langer de tijd om uw mvv op te halen. Op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster) komt te staan wanneer u weer een afspraak kunt maken bij de ambassade of het consulaat. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet eerder de mvv kon ophalen.

Ik heb mijn mvv al opgehaald. Ik kan niet naar Nederland reizen (omdat er bijvoorbeeld geen vluchten zijn). En mijn mvv is bijna niet meer geldig. Wat moet ik doen?

U kunt een nieuwe afspraak maken zodra de ambassade of het consulaat weer open is. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet met uw mvv kon reizen. De ambassade of het consulaat geeft uw mvv dan opnieuw af. Dit moet binnen 3 maanden nadat uw huidige mvv is verlopen.

Gaan de basisexamens inburgering in het buitenland door?

Nee, de inburgeringsexamens op de ambassades gaan tot in ieder geval 28 april 2020 niet door. Had uw echtgenoot of partner al een afspraak op de ambassade? Dan krijgt uw echtgenoot of partner bericht dat de afspraak is afgezegd. Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor het basisexamen inburgering leest u op nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Verblijfsvergunning (geen asiel)

Ik heb een positieve beslissing gekregen op mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning zonder mvv. Kan ik naar Nederland reizen en een verblijfsdocument krijgen?

Bent u buiten Europa? Om toegang tot Nederland te krijgen hebt u een mvv nodig. Of een geldige verblijfsvergunning van Nederland of een ander EU- of Schengenland. Alleen een positieve beslissing op uw aanvraag (kennisgeving) is nu niet genoeg. U moet wachten tot de Europese grenzen weer (verder) open gaan. Alleen als u een vitale functie hebt, wordt een uitzondering gemaakt.

Sinds donderdag 19 maart 2020 zijn de Europese grenzen dicht voor personen uit landen buiten Europa. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Meer informatie staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in het buitenland en heb een geldige verblijfsvergunning, maar ik kan niet terugkeren naar Nederland. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag u maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang u buiten Nederland mag verblijven hangt van welke verblijfsvergunning u hebt. Kunt u door de maatregelen tegen corona niet op tijd terug naar Nederland reizen? Als u dit kunt uitleggen heeft dit geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.

Ik ben in het buitenland en mijn verblijfsvergunning is verlopen of verloopt bijna. Wat kan ik doen?

Om zonder geldige verblijfsvergunning terug naar Nederland te reizen, hebt u een inreisvisum nodig. Buitenlandse Zaken geeft deze tot in ieder geval 28 april 2020 alleen af bij spoedzaken. Dit betekent dat u alleen een inreisvisum kunt aanvragen als u valt onder de uitzondering voor personen met een vitale functie of behoefte. Geldt dit voor u? Neem dan contact op met Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Geldt de uitzondering niet voor u? Als Buitenlandse Zaken weer inreisvisa gaat afgeven, dan staat meer informatie op de pagina 'Verblijfsvergunning kwijt, gestolen of verlopen' (opent in nieuw venster).

Verblijfsvergunning verlengen

Uw verblijfsvergunning verlengen bij de IND kan ook vanuit het buitenland. Doe dit het liefst voor uw verblijfsvergunning verloopt. Vraagt u verlenging aan als uw verblijfsvergunning al verlopen is? Dan krijgt u een misschien een verblijfsgat. Kunt u door de maatregelen bepaalde documenten niet (op tijd) meesturen? Dan gaat de IND hier soepel mee om. U kunt Nederland weer inreizen  als u een inreisvisum hebt.

Ik wil mijn verblijfsdocument ophalen bij het loket. Kan dit?

Alleen als u voor het eerst een verblijfsdocument ophaalt, kunt u een afspraak maken bij het loket. Voorwaarde is dat u met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) naar Nederland bent gereisd. En dat u het verblijfsdocument nodig hebt om bijvoorbeeld een zorgverzekering aan te vragen. Of om u in te schrijven bij de gemeente (BRP).

Wilt u een afspraak maken? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. U kunt de afspraak niet online maken.

Ik zou een verblijfsdocument of verblijfssticker moeten ophalen bij een IND-loket, maar dat kan in mijn geval nu niet. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Ja, ook zonder verblijfsdocument of verblijfssticker hebt u de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw aanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. U mag werken, als u dit recht hebt. De verblijfssticker geldt normaal gesproken als bewijs van dit recht, maar kan door de maatregelen niet worden gegeven.

Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?

Vraag een verlenging aan van uw verblijfsdocument als dit mogelijk is. Is verlenging niet mogelijk? Dan moet u Nederland verlaten, als dit kan. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op mensen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland.

Werkgever of onderwijsinstelling

Ik ben een werkgever of onderwijsinstelling. Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn werknemer of student niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?

Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Bijvoorbeeld:

  • De werknemer of student met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld als een kennismigrant de komende periode minder verdient dan het salariscriterium, omdat hij niet kan werken.

  • De werknemer of student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.

Meld dit via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie.

Ik ben een werkgever of onderwijsinstelling. Door de maatregelen tegen het coronavirus lukt het me niet om wijzigingen op tijd door te geven. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Bijvoorbeeld aan- en afmeldingen. Lukt dit niet binnen 4 weken? Geef dan per geval aan waarom er te laat wordt gemeld. Meld dit via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. De IND neemt de genoemde feiten en omstandigheden mee bij de behandeling van de melding.

Ik ben een werkgever. Mijn werknemer krijgt door toepassing van de regeling Werktijdverkorting (Wtv) of de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), een uitkering van het UWV. Hij voldoet hierdoor niet langer aan het toepasselijk salariscriterium. Wat nu?

Volgens de informatieplicht moet u dit binnen 4 weken melden bij de IND. Meld dit via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie.

Of deze situatie gevolgen heeft voor de verblijfsvergunning van de werknemer is nog niet duidelijk. Hierover vindt nog overleg plaats tussen diverse departementen. Als er meer bekend is, dan wordt dit op deze pagina gemeld.

Ik ben een werkgever. Door de maatregelen bij de IND-loketten kan mijn werknemer geen verblijfsaantekening krijgen op basis waarvan hij mag werken. Kan ik mijn werknemer nu wel legaal laten werken?

Ja, ook zonder verblijfsaantekening mag uw werknemer werken, zolang de toegekende verblijfsvergunning werken toestaat. De IND reikt tijdelijk alleen eerste verblijfsdocumenten uit aan klanten die naar Nederland zijn gereisd met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).  

Nareis asiel (gezinshereniging)

Ik ben referent met een asielvergunning. Kan ik nog gezinshereniging aanvragen voor mijn familie?

Ja, u kunt gezinshereniging aanvragen. De IND blijft aanvragen voor gezinshereniging gewoon behandelen. De IND neemt ook nog steeds beslissingen op aanvragen.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat de aanvraag niet compleet is (herstel verzuim). Door de maatregelen tegen het coronavirus kan ik de informatie niet op tijd opsturen. Wat moet ik doen?

De IND begrijpt dat het door de maatregelen moeilijker kan zijn om documenten op tijd op te sturen. Neem contact op met uw contactpersoon als u niet op tijd kunt reageren op de brief.

Er stond een onderzoek (DNA-onderzoek of identificerend gehoor) gepland in Nederland (voor de referent). Gaat dit door?

Nee. Alle onderzoeken zijn tot en met 28 april 2020 geannuleerd. De IND plant pas nieuwe onderzoeken in als de maatregelen definitief voorbij zijn. Dit geldt ook voor hoorzittingen in bezwaarzaken.

Er stond een onderzoek (DNA-onderzoek of identificerend gehoor) gepland voor mijn familielid in het buitenland. Gaat dit door?

Nee, Buitenlandse Zaken heeft alle onderzoeken tot en met 28 april 2020 geannuleerd. Buitenlandse Zaken plant pas nieuwe onderzoeken in als de maatregelen definitief voorbij zijn.

Geeft Buitenlandse Zaken nog mvv's af op de ambassade of het consulaat?

Nee, tot in ieder geval 28 april 2020 geeft Buitenlandse Zaken geen mvv's af. De IND kan uw aanvraag wel inwilligen. De IND geeft daarmee alvast toestemming aan Buitenlandse Zaken om de mvv af te geven. U krijgt 6 maanden de tijd om uw mvv af te halen. Maar tot 28 april kunt u geen afspraak maken bij de ambassade om de mvv af te halen.  Op de website van de Nederlandse overheid komt te staan wanneer u deze afspraak weer kunt maken. Wanneer dit kan hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Brexit

Hebben de maatregelen invloed op mijn aanvraag voor een verblijfsdocument voor na de Brexit?

Nee, de IND beoordeelt aanvragen nog steeds. Ook beslist de IND nog steeds op aanvragen. Vraag daarom het verblijfsdocument aan binnen 4 weken nadat u de uitnodigingsbrief hebt gekregen. U krijgt een brief als de IND een beslissing heeft genomen.

Als de IND uw aanvraag heeft ontvangen krijgt u een ontvangstbevestiging. In deze brief staat dat u een afspraak moet maken voor het afnemen van biometrie. Maar dit is nu niet mogelijk, omdat de IND-loketten alleen spoedzaken behandelen. Zonder uw biometrische gegevens kan de IND uw verblijfsdocument niet maken. Dit betekent dat u het verblijfsdocument later krijgt dan wij hadden gehoopt. Op deze pagina leest u de ontwikkelingen rondom het coronavirus en wanneer u weer biometrie kunt laten afnemen.

Asiel

Wat gebeurt er met asielprocedures die zijn gestart of zouden starten voor 28 april 2020?

De IND heeft asielprocedures tijdelijk stilgelegd. We stellen alle gehoren tot 28 april 2020 uit. Dit is besloten omdat gehoren meestal in kleine ruimtes zijn en vaak lang duren. Hierdoor is het lastig om de maatregelen van het RIVM te volgen, zoals afstand houden. We willen ook voorkomen dat asielzoekers, advocaten, Vluchtelingenwerk en medewerkers reizen naar een IND-locatie voor een gehoor. Asielzoekers van wie al een gehoor was ingepland hebben hierover een brief gekregen van de IND. In de brief staat dat ze een nieuwe uitnodiging voor gehoor krijgen.

Waar kunnen asielzoekers zich melden voor asiel?

Asielzoekers kunnen zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Maar zij kunnen nog niet officieel asiel aanvragen. De IND stelt alle stappen van de asielprocedure uit. Er is alleen een medische controle en korte registratie door AVIM (de Vreemdelingenpolitie). Hierbij nemen ze bijvoorbeeld de vingerafdrukken af en krijgt de asielzoeker een vreemdelingennummer. Na de registratie kunnen asielzoekers opvang krijgen in de noodopvanglocatie in Zoutkamp. Als de maatregelen voorbij zijn kunnen ze alsnog officieel asiel aanvragen.

Kunnen asielzoekers nog met het openbaar vervoer naar Ter Apel?

De gemeente Westerwolde heeft besloten om de pendelbus niet te laten rijden. De gewone buslijn (73) rijdt wel.

Waar worden nieuwe asielzoekers opgevangen nu de opvang van het COA dicht is?

Asielzoekers worden tot 28 april 2020 opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Dit is een noodonderdaklocatie waar asielzoekers de nodige zorg en hulp krijgen. Na hun registratie in Ter Apel worden ze hier met de bus naartoe gebracht. Dit is ongeveer anderhalf uur rijden.

Is bij de bewoners in de asielzoekerscentra (AZC) aandacht voor het coronavirus? 

Ja, de bewoners hebben informatie gekregen over het coronavirus en de maatregelen. Lees meer over de opvang en het coronavirus op de website van het COA (opent in nieuw venster).

Wat gebeurt er met asielaanvragen die zijn afgewezen?

Asielzoekers van wie de asielaanvraag is afgewezen blijven in de opvang van het COA.

Kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers nog wel vertrekken naar het land van herkomst?

Dit is voor elke zaak en voor elk land anders. Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) bekijkt dit per zaak en per dag.

Gaan overdrachten in Dublinzaken nog door?

Nee, overdrachten in Dublinzaken worden tijdelijk uitgesteld tot 28 april 2020. Dit zijn zaken waarbij een ander Europees lidstaat verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Asielzoekers kunnen nu niet reizen naar een ander Europees lidstaat. Zij blijven in de opvang. Dat er geen overdrachten zijn, betekent niet dat asielzoekers in de nationale procedure worden opgenomen. De IND beoordeelt nog steeds welk land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag.

De Europese grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten Europa. Kunnen asielzoekers nog wel asiel aanvragen bij de grens?

De grensprocedure blijft hetzelfde. Mensen kunnen nog steeds asiel aanvragen aan de buitengrens (zoals Schiphol). De IND behandelt deze aanvragen van asielzoekers aan de buitengrens in de grensprocedure. Dit betekent dat de asielzoeker tijdens de grensprocedure in grensdetentie zit. Gezinnen en alleenstaande minderjarige asielzoekers behandelen we niet in de grensprocedure. Op dit moment houdt de IND een langere rust- en voorbereidingstermijn aan in de grensprocedure. Hierdoor bestaat een beter beeld van de gezondheid van de asielzoeker als het onderzoek naar de asielaanvraag begint. In de grensprocedure beslist de IND binnen 4 weken op de aanvraag.

Nederlanderschap

Gaan de examens voor inburgering door?

Nee, er zijn geen inburgeringsexamens tot en met 28 april 2020. Ook Staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) gaan niet door. Dit geldt voor examens in Nederland en in het buitenland. Op de website van duo.nl leest u wanneer er weer examens zijn. Op de website inburgeren.nl leest u meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor inburgering.

Kan ik naturalisatie of optie aanvragen?

U vraagt naturalisatie of optie aan bij uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak kunt maken. Of neem contact op met uw gemeente.

Gaan de naturalisatieceremonies door?

Dat verschilt per gemeente. De ceremonies mogen alleen doorgaan als de maatregelen van de overheid gevolgd kunnen worden. In sommige gemeenten is er geen ceremonie, maar kunt u de verklaring van verbondenheid op papier afleggen. Die krijgt u dan via de post thuisgestuurd. En later ontvangt u dan ook via de post het bewijs dat u Nederlander bent geworden. Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van uw gemeente. Of neem contact op met uw gemeente.

Kunt u door de maatregelen tegen het coronavirus niet op tijd bij een naturalisatieceremonie zijn? Of de verklaring van verbondenheid niet op tijd op papier afleggen? Op dit moment wordt bekeken hoe de IND hier mee omgaat. Als dit bekend is, leest u het op deze pagina.

Behandelt de IND mijn aanvraag voor naturalisatie nog?

Ja, de IND blijft aanvragen voor naturalisatie gewoon behandelen. Dit geldt voor nieuwe aanvragen en aanvragen die de IND al eerder heeft ontvangen.

 


Verblijfsgat

​Een verblijfsgat betekent dat de geldigheid van uw verblijfsvergunningen niet op elkaar aansluiten. Voor een aanvraag voor een verblijfsvergunning onbepaalde tijd en een verzoek om Nederlanderschap moet u 5 jaar aan elkaar verblijf hebben gehad. Met een verblijfsgat is uw verblijf niet meer aaneengesloten. U moet opnieuw 5 jaar verblijfsrecht opbouwen.

Bijvoorbeeld: uw verblijfsvergunning is verlopen op 31 mei 2016. U hebt op 5 juni 2016 verlenging aangevraagd. De nieuwe verblijfsvergunning wordt verleend met ingangsdatum 5 juni 2016. U hebt een verblijfsgat tussen 31 mei 2016 en 5 juni 2016. Vanaf 5 juni 2016 moet u opnieuw 5 jaar een geldige verblijfsvergunning hebben. U kunt dus in dit voorbeeld vanaf 5 juni 2021 een verblijfsvergunning onbepaalde tijd of de Nederlandse nationaliteit aanvragen.