• Home
 • Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

De coronacrisis heeft invloed op de manier van werken van de IND. En misschien ook op uw eigen situatie. Dit kan gevolgen hebben voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Op deze pagina leest u de laatste informatie over deze gevolgen. Onderaan staat juridische informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken.  

Mogelijk krijgt u een brief van de IND waar andere informatie in staat. Ga altijd uit van de informatie die u leest op deze pagina. Dit is de nieuwste informatie.

Hebt u een brief gekregen over het thuisbezorgen van uw verblijfsdocument? Onder de kop 'IND-loketten: biometrie en verblijfsdocumenten' leest u veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over gevolgen coronavirus

Hieronder staan antwoorden op belangrijke vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Die antwoorden kunnen veranderen, als de situatie rondom het coronavirus verandert. Deze pagina wordt bijgewerkt als nieuwe informatie beschikbaar is.

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2020
11:50 Toegang tot Nederland - vraag 2 (inreisverbod gaat weer in voor Algerije vanaf 5 augustus 2020 00:00 uur)

IND-loketten: biometrie en verblijfsdocumenten

Laatst bijgewerkt: 28 juli 2020 - Afspraak maken bij loket

Inhoud

Hieronder leest u informatie over de volgende onderwerpen (in deze volgorde):

 • Thuisbezorgen verblijfsdocument

 • Afspraak maken bij loket

 • Loket bezoeken

Thuisbezorgen verblijfsdocument

Bij wie laat de IND verblijfsdocumenten thuisbezorgen?

De IND stuurt een brief als uw verblijfsdocument wordt thuisbezorgd. U krijgt alleen een brief als u:

 • een vervolgaanvraag hebt gedaan. Dit betekent dat u eerder een verblijfsdocument hebt gehad van de IND;

 • de kosten van de aanvraag (leges) hebt betaald;

 • geen verblijfsvergunning voor asiel hebt.

Hebt u geen brief gekregen over het thuisbezorgen van uw verblijfsdocument? Dan bent u gebeld of krijgt u nog een brief over het ophalen van uw verblijfsdocument bij een IND-loket (zie verderop onder 'Afspraak maken bij loket').

Wanneer wordt mijn verblijfsdocument thuisbezorgd?

U krijgt uw verblijfsdocument binnen 8 weken na verzending van de brief. U kunt in de PostNL-app bekijken wanneer er post naar u onderweg is. Download de PostNL-app en meld u aan voor 'Mijn Post'. Met deze service krijgt u elke ochtend voor 7 uur bericht als er post naar u onderweg is. Voor meer informatie over Mijn Post gaat u naar de website van PostNL (opent in nieuw venster).

Wat gebeurt er met mijn pakket als ik niet thuis ben?

Als u niet thuis bent, probeert PostNL het later nog een keer te bezorgen. Bent u dan ook niet thuis? Dan brengt de bezorger het pakket naar een PostNL-servicepunt bij u in de buurt. Uw pakket wordt niet bij de buren bezorgd. De bezorger doet een brief in uw brievenbus met een niet-thuiscode. Met deze code kunt u online bekijken waar uw pakket naartoe is gebracht. Als u uw pakket ophaalt bij het PostNL-servicepunt, moet u daar uw legitimatiebewijs laten zien. U mag alleen zelf het pakket ophalen. Meer informatie leest u op de website van PostNL (opent in nieuw venster).

Ik ben langere tijd niet thuis (bijvoorbeeld door vakantie). Blijft mijn verblijfsdocument zolang bij het PostNL-servicepunt liggen?

Uw pakket blijft 1 week bij het PostNL-servicepunt liggen. Daarna stuurt PostNL het pakket terug naar de IND. Is uw pakket teruggestuurd naar de IND? Dan moet u een afspraak maken om het verblijfsdocument bij een IND-loket op te halen. Bel de informatielijn (088 043 0430) om een afspraak te maken. Het kan even duren voordat uw verblijfsdocument terug is bij de IND.

Is het wel veilig om een verblijfsdocument te laten bezorgen?

Voor de veiligheid versturen we het pakket aangetekend. Dit betekent dat wij een bewijs krijgen als het pakket is verstuurd en ontvangen. Alleen u persoonlijk mag het pakket ontvangen. Daarom moet u een legitimatiebewijs laten zien aan de deur. Dit is een paspoort, een Europese identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of vreemdelingendocument. U moet ook een handtekening zetten voor ontvangst. Door de coronamaatregelen gaat dit iets anders dan normaal. Hierdoor weten we zeker dat het verblijfsdocument op het goede adres aankomt. 

Ik had al een afspraak staan bij het IND-loket of het expat center om mijn pasje op te halen. Gaat deze afspraak door?

Uw afspraak blijft staan. Als we zien dat u al een afspraak hebt, bellen we u. U kunt ons dan laten weten op welke manier u uw pasje wilt krijgen.

Ik heb met spoed het verblijfsdocument nodig. Kan ik het verblijfsdocument eerder krijgen dan 8 weken?

Als u het verblijfsdocument met spoed nodig hebt, kunt u de informatielijn bellen: 088 043 0430. Geef bij de medewerker aan waarom u het verblijfsdocument met spoed nodig hebt. Zij nemen dan contact op met het loket waar uw verblijfsdocument ligt.

Afspraak maken bij loket

Kan ik een afspraak maken bij een IND-loket?

Ja, u kunt online een afspraak maken als u een brief hebt gekregen over:

 • Het laten afnemen van uw biometrische gegevens (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening). Maak online een afspraak
  Bent u VK-onderdaan (of familielid)? Maak dan een afspraak via de Brexit-pagina.
 • Het ophalen van uw verblijfsdocument. Maak online een afspraak.

  De IND heeft de afgelopen periode geen uitnodigingen gestuurd voor het ophalen van verblijfsdocumenten. Dit kwam door de maatregelen bij de loketten tegen het coronavirus. Hebt u een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag? Maar nog geen brief over het ophalen van uw verblijfsdocument? Dan krijgt u deze brief in augustus 2020.

Bel alleen bij spoed de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Voor het ophalen van een verblijfsaantekening of het aanvragen van een terugkeervisum kunt u telefonisch een afspraak maken.

Waarom zie ik geen beschikbare dagen als ik online een afspraak wil maken?

Door het coronavirus is het op dit moment extra druk bij de IND-loketten. Daarom kan het gebeuren dat er geen beschikbare dagen zijn bij het loket dat u kiest. U kunt regelmatig de afsprakenplanner bekijken om te zien of er plekken vrij zijn gekomen. Elke dag komen er bij alle loketten plekken vrij, omdat afspraken worden afgezegd.

Staat in de brief over het ophalen van uw verblijfsdocument dat u dit moet doen binnen een bepaalde tijd? Dat lukt nu misschien niet binnen deze tijd. Uw verblijfsdocument blijft liggen bij het IND-loket tot u een afspraak hebt om deze op te halen.

Bel alleen bij spoed de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Waarom zegt de IND afspraken voor biometrie soms af?

Bij elke afspraak controleren we in ons systeem of we al biometrische gegevens van u hebben. En of we deze nog kunnen gebruiken voor uw nieuwe verblijfsdocument. Als dit zo is, dan hoeft u niet naar het IND-loket te komen. Ook niet als u een brief hebt gekregen, waarin staat dat u een afspraak moet maken. We bellen of mailen u als uw afspraak niet doorgaat.

Ik heb nog geen verblijfsdocument of verblijfssticker kunnen ophalen bij een IND-loket. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Ja, ook zonder verblijfsdocument of verblijfssticker hebt u de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw aanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. U mag werken, als u dit recht hebt. De verblijfssticker geldt normaal gesproken als bewijs van dit recht, maar deze kan door de maatregelen nog niet worden gegeven.

Loket bezoeken

Welke maatregelen neemt de IND bij de loketten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

De IND heeft de loketten anders ingericht om te voldoen aan de regels en adviezen van de regering. De IND heeft:

 • op alle loketten schermen van plexiglas geplaatst;

 • looproutes gemaakt in de wachtruimtes. Deze herkent u aan stickers en borden;

 • handdesinfectiegel geplaatst;

 • de indeling van de wachtruimtes aangepast, waardoor het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het loket bezoek?

Voor bezoekers van een IND-loket geldt:

 • Kom niet als u verkoudheidsklachten hebt.

 • Kom zoveel mogelijk alleen.

 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

 • Kom op de afgesproken tijd, dus niet te vroeg of te laat.

 • Maak bij binnenkomst uw handen schoon met desinfectiegel.

 • Betaal met uw pinpas.

Toegang tot Nederland

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2020
Vraag 2 - inreisverbod geldt weer voor Algerije vanaf 5 augustus 2020, 00:00 uur

Ik woon of verblijf buiten Europa. Kan ik naar Nederland reizen?

Sinds donderdag 19 maart 2020 geldt een inreisverbod voor veel personen uit landen buiten Europa. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Hebt u bijvoorbeeld een geldige mvv, of verblijfsvergunning? Of is uw reis noodzakelijk? Dan kunt u wel naar Nederland reizen. Dat kan ook als u inwoner bent van een land waarvoor het inreisverbod niet geldt. Meer informatie over het inreisverbod en uitzonderingen staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Voor welke landen geldt het inreisverbod niet?

Vanaf 1 juli 2020 mogen inwoners van deze landen weer naar Nederland reizen:

Algerije*, Australië, Canada, China**, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.

Voor inwoners van deze landen gelden de normale voorwaarden voor toegang en verblijf in Nederland.

* Let op: vanaf 5 augustus 2020 00:00 uur geldt het inreisverbod ook weer voor Algerije.
** Let op: inwoners van China mogen Nederland in als China weer EU-burgers binnenlaat. Dit is nu niet het geval, dus inwoners van China worden op dit moment niet in Nederland toegelaten.

Ik heb een langeafstandsrelatie (niet gehuwd) met een partner uit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Mag mijn partner naar Nederland reizen?

Het inreisverbod is vanaf 27 juli 2020 versoepeld voor langeafstandsrelaties. Uw partner mag voor kort verblijf naar Nederland komen als u en uw partner aan de voorwaarden voldoen. Deze regeling geldt alleen voor u als u de Nederlandse nationaliteit hebt of EU/EER-burger bent. Lees alle voorwaarden op Rijksoverheid.nl (opent in nieuw venster). Daar staat ook waar u terecht kunt met vragen over deze regeling.  

Let op: Heeft uw partner een visumplichtige nationaliteit? Dan moet uw partner altijd een visum voor kort verblijf aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat (opent in nieuw venster). Vraag in dat geval geen advies aan de IND over of u aan de voorwaarden voldoet. De IND kan geen visum afgeven. Ook niet als de ambassade of het consulaat gesloten is. Neem voor vragen over de visumaanvraag contact op met Buitenlandse Zaken (opent in nieuw venster).

Voor partners uit landen waarvoor het inreisverbod niet geldt, gelden de normale voorwaarden voor toegang en verblijf.

Ik heb de nationaliteit van Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten van Amerika of Zuid-Korea. Daarom heb ik geen mvv nodig (vrijstelling). Mag ik Nederland inreizen?

Vanaf 1 juli 2020 mag u Nederland weer inreizen als u woont in één van de landen waarvoor het inreisverbod niet geldt. Woont u in een land waarvoor het inreisverbod wel geldt? Bijvoorbeeld de Verenigde Staten? Dan mag u als mvv-vrijgestelde persoon alleen naar Nederland reizen als u een vitale functie of behoefte hebt. Dit is in ieder geval zo als u van de IND een brief hebt gekregen (kennisgeving) waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt als:

 • Kennismigrant (inclusief houder van een Europese blauwe kaart, ICT-richtlijn of onderzoeker). Gaat u als kennismigrant korter dan 90 dagen in Nederland verblijven en werken? Dan moet u in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning (TWV) van het UWV. U hebt in dat geval geen kennisgeving.

 • Student (hbo, universiteit)

 • Familielid van een kennismigrant of student (partner, echtgenoot, kind)

 • Familielid van een Nederlandse referent (partner, echtgenoot, kind)

Geldt dit voor u? Dan moet uw reis naar Nederland een directe vlucht zijn (geen transit). U moet de volgende documenten meenemen als u naar Nederland reist:

 • Voor kennismigranten (inclusief houder van een Europese blauwe kaart, ICT-richtlijn of onderzoeker): De brief waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving). En een schriftelijke verklaring van uw werkgever waarin staat dat u voor uw werk in Nederland moet zijn en waarom. Ook moet erin staan waarom u niet op een later moment naar Nederland kunt komen.

 • Voor studenten: De brief waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving).  

 • Voor een familielid van een kennismigrant of student: Als u niet samen reist, dan heeft uw familielid een kopie nodig van uw kennisgeving.

 • Voor een familielid van een Nederlandse referent: De brief waarin staat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving). En officiële documenten die uw familierelatie bewijzen.

Laat de luchtvaartmaatschappij u niet toe op de vlucht, omdat ze de kennisgeving niet genoeg bewijs vinden? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee (KMar). Het telefoonnummer is 0800 1814. Vanuit het buitenland is dit +31 88 958 1814.

Ik wil naar Nederland vliegen. Heb ik een gezondheidsverklaring nodig? En moet ik in quarantaine na aankomst?

Iedereen van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegt, moet een gezondheidsverklaring invullen. Dit is een vragenformulier dat u krijgt van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Staat er in de verklaring dat u klachten hebt die passen bij COVID-19? Dan mag u niet aan boord van het vliegtuig.

Reizigers uit bepaalde landen en gebieden krijgen het dringende advies om bij aankomst in Nederland 2 weken in quarantaine te gaan. Dit is bijvoorbeeld zo als u reist vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Op de website van Rijksoverheid staat meer informatie over quarantaine en de gezondheidsverklaring (opent in nieuw venster).

Ik heb een transitvisum. Kan ik via Schiphol reizen?

Ja, er geldt een uitzondering voor reizigers met een transitvisum. U mag een tussenlanding maken op Schiphol als u een reisticket hebt naar een land buiten het Schengengebied. U krijgt met een transitvisum geen toegang tot Nederland. U mag de internationale zone van het vliegveld niet verlaten.

Ik ben in het buitenland met een geldige verblijfsvergunning en wil terug naar Nederland. Wat kan ik doen?

Kijk op nederlandwereldwijd voor de veelgestelde vragen over hulp bij terugkeer naar Nederland en contactgegevens (opent in nieuw venster). Of u in quarantaine moet hangt af van het gebied waar vandaan u bent gereisd. U leest hier meer informatie over reizen naar Nederland.

Kan ik naar Nederland reizen met een verlopen verblijfsvergunning?

Nee, u hebt een geldige verblijfsvergunning nodig om te kunnen reizen. Onder het kopje Verblijfsvergunning leest u wat u kunt doen als u geen geldige verblijfsvergunning (meer) hebt.

Kort verblijf (visum of vrije termijn)

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2020 - vraag 1

​Kan ik een visum kort verblijf (Schengenvisum) aanvragen?

In landen waarvoor geen inreisverbod meer geldt geeft Nederland weer visa af als dat kan. Dit hangt af van de lokale situatie in dat land. Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf aangevraagd om naar Nederland te komen. Of ik heb al een visum gekregen. Ik kan dit visum niet op tijd gebruiken. Waar kan ik terecht met vragen?

Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?

U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

 • Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en

 • De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken; en

 • U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.

Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand.

Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.

Mijn visum is verlengd naar 180 dagen, maar verloopt bijna. Kan ik nog een keer verlengen?

Het totale verblijf met een visum mag nooit meer dan maximaal 180 dagen zijn. Langer verlengen dan 180 dagen kan niet. Komt uw totale verblijf uit boven de 180 dagen? De overheid verwacht dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik heb mijn visum kort verblijf in Nederland verlengd. Ik kan via een ander Schengenland reizen naar het land waar ik vandaan kom. Mag dit met mijn visum?

Als u nu uw visum kort verblijf verlengt, is het alleen geldig in Nederland. Maar u mag wel naar een vliegveld in een ander Schengenland reizen voor uw vlucht naar uw land van herkomst. U mag niet in een ander Schengenland verblijven met uw verlengde visum.

Ik ben in Nederland zonder visum (niet-visumplichtig), maar mijn vrije termijn is afgelopen of loopt binnenkort af. Moet ik Nederland verlaten?

U kunt geen verlenging aanvragen van een vrije termijn, de periode van 90 dagen binnen 180 dagen die u in Nederland (en het Schengengebied) mag zijn. Loopt uw vrije termijn af en kunt u niet vertrekken? U hoeft dit niet te melden bij de IND. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn om terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op personen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf (of ben niet-visumplichtig) en wil naar Nederland reizen. Kan dat?

Sinds donderdag 19 maart 2020 geldt een inreisverbod voor veel personen uit landen buiten Europa. Met Europa wordt bedoeld: EU-landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. De reisbeperking geldt niet voor iedereen. Sinds 1 juli 2020 is er geen inreisverbod meer voor een aantal landen. Bent u inwoner van een land waarvoor het inreisverbod niet geldt? Of is uw reis noodzakelijk? Dan kunt u wel naar Nederland reizen. Meer informatie over het inreisverbod en uitzonderingen staat op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum kort verblijf van een ander Schengenland. Kan ik hier verlenging van mijn visum aanvragen?

U kunt een visumverlenging aanvragen bij de IND. Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Mvv (machtiging tot voorlopig verblijf)

Laatst bijgewerkt: 22 juli 2020 - vraag 5, 6, 7;  23 juli 2020 - vraag 8

​Ik heb een geldige mvv, voor Nederland of een ander Schengenland. Kan ik naar Nederland reizen?

Met een geldige mvv krijgt u toegang tot Nederland, of een ander Schengenland. Houd er wel rekening mee dat reizen nog niet overal kan of wordt afgeraden. Kijk voor meer informatie over toegang tot Nederland op Rijksoverheid.nl en nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik wil een mvv aanvragen (voor iemand anders). Kan dit?

U kunt gewoon een mvv aanvragen. De IND blijft mvv-aanvragen behandelen. Houd er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat u de mvv kunt ophalen. En dat uw situatie misschien verandert door de maatregelen. Mogelijk voldoet u daardoor niet meer aan de voorwaarden om een mvv te krijgen. Weet u niet zeker of u in de toekomst nog aan de voorwaarden voldoet? De IND adviseert u dan nu (nog) geen mvv aan te vragen.

Kan ik mijn mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade?

Dat verschilt per ambassade. Sommige ambassades en consulaten zijn of gaan weer (gedeeltelijk) open. Door het coronavirus waren deze de afgelopen maanden gesloten. Meer informatie staat op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Sommige mensen kunnen eerder een afspraak maken voor het ophalen van de mvv dan anderen. U krijgt mogelijk voorrang als u hoort bij één van de uitzonderingscategorieën van het EU-inreisverbod, bijvoorbeeld als u een familielid van een Nederlander bent. Of als u een essentieel beroep hebt. Ook kennismigranten en studenten krijgen voorrang.

De ambassade waar ik mijn mvv moet ophalen is nog gesloten. Wat nu?

Nog niet alle ambassades kunnen open gaan. Dit komt door de lokale situatie. Is uw ambassade nog gesloten? Buitenlandse Zaken geeft dan alleen een mvv af als u onder een uitzonderingscategorie van het EU-inreisverbod valt. Of als u met uitzonderlijke spoed een mvv nodig hebt. En de lokale situatie dit toelaat. Dit verschilt per ambassade. Het is dus mogelijk dat u toch nog geen mvv op kunt halen. De IND vindt uw zaak alleen spoed als u aan deze drie criteria voldoet:

 • U kunt bewijzen dat u op dit moment naar Nederland kunt reizen. Dit betekent dat er geen fysieke blokkades zijn en dat de grenzen open zijn. Er vertrekken vluchten vanuit uw land naar Nederland.

 • Uw werk of onderzoek valt onder de vitale functies.

 • U moet uitleggen waarom uw zaak spoed heeft. En u moet bewijzen dat deze spoed te maken heeft met uw vitale functie.

Laat uw werkgever contact opnemen met de IND als u aan alle drie de criteria voldoet. De IND bepaalt dan of de zaak inderdaad spoed heeft.

Ik moet mijn mvv op tijd ophalen, maar dit lukt niet door de maatregelen tegen het coronavirus. Wat moet ik doen?

U hebt normaal 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Dit is verlengd tot 6 maanden door de coronacrisis. Lukt het u niet om binnen 6 maanden uw mvv op te halen door het coronavirus? De ambassade of het consulaat gaat hier soepel mee om als u de mvv toch nog binnen 3 maanden na die 6 maanden ophaalt. Maak hiervoor een afspraak, als dit weer kan. U krijgt de mvv als u bij die afspraak uitlegt dat u door de coronacrisis de mvv niet eerder kon ophalen.  

Op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster) komt te staan wanneer u weer een afspraak kunt maken bij de ambassade of het consulaat.

Ik heb mijn mvv al opgehaald. Ik kon tot nu toe niet naar Nederland reizen door het coronavirus. En mijn mvv is (bijna) niet meer geldig. Wat moet ik doen?

Kunt u binnenkort wel naar Nederland reizen? Maar is uw mvv dan niet meer geldig? U kunt een nieuwe afspraak maken als de ambassade of het consulaat weer open is. Die afspraak moet zijn binnen 90 dagen nadat uw huidige mvv is verlopen. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet met uw mvv kon reizen. De ambassade of het consulaat geeft u dan een nieuwe mvv (gratis). 

Is uw mvv meer dan 90 dagen verlopen? Dan kan de ambassade of het consulaat u niet zomaar een nieuwe mvv geven. U moet dan eerst een nieuwe aanvraag doen. Dit kan op dezelfde manier als u de eerdere aanvraag deed. Krijgt u opnieuw een positieve beslissing op die aanvraag? Maak dan een afspraak voor het ophalen van uw nieuwe mvv bij de ambassade of het consulaat.

Ik heb een positieve beslissing gekregen op mijn mvv-aanvraag. Maar ik ben nu in Nederland en kan door het coronavirus niet naar mijn land van herkomst reizen om mijn mvv op te halen. Wat kan ik doen?

Normaal gesproken moet u terugreizen om uw mvv op te halen. De IND begrijpt dat het ophalen van de mvv nu soms niet kan, omdat reizen niet lukt door de coronacrisis. Daarom wordt een uitzondering gemaakt als u voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:

 • U was in uw land van herkomst of bestendig verblijf toen u of uw referent de mvv-aanvraag deed. (Bestendig verblijf betekent dat u langer dan 3 maanden rechtmatig in dat land mag verblijven. U hebt daar een geldige verblijfsvergunning of wacht op een beslissing op uw verblijfsaanvraag.);
 • U bent naar Nederland gereisd met een visum kort verblijf. Of, als u geen visum nodig had, in de vrije termijn;
 • U bent tussen 1 januari 2020 en (voor) 1 juni 2020 Nederland ingereisd;
 • Uw mvv-aanvraag is goedgekeurd toen u al in Nederland was;
 • U kon niet voor 15 juni terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf door de reisbeperkingen.

Gelden alle 5 voorwaarden voor u? Dan hoeft u de mvv niet op te halen. Maak een afspraak bij een IND-loket voor het afnemen van uw biometrische gegevens (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening). Hoe dit moet staat onder het kopje 'IND-loketten: biometrie en verblijfsdocumenten' op deze pagina. De biometrische gegevens gebruikt de IND om uw verblijfsdocument te maken.

Neem mee naar de afspraak bij het IND-loket:

 • de brief waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving)
 • de originele documenten die in die brief genoemd worden
 • uw paspoort

Voldoet u niet aan de 5 voorwaarden? Dan moet u uw mvv ophalen in het land van herkomst of van bestendig verblijf, als dit weer kan. U kunt uw mvv niet ophalen in Nederland. Kijk voor meer informatie op nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

Ik wil mijn mvv ophalen, maar de ambassade (of het consulaat) in het land waar ik verblijf is nog gesloten. Ik zie dat ik wel een afspraak kan maken bij de Nederlandse ambassade in een buurland, mag dit?

Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Het is namelijk erg druk bij ambassades en consulaten die weer open zijn. De volgende situatie moet voor u gelden:

 • Uw zaak heeft spoed. Dit is zo als de periode van 9 maanden waarin u uw mvv kunt ophalen bijna voorbij is;
 • U kunt naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open;
 • De ambassade of het consulaat in het buurland heeft tijd en ruimte om uw zaak over te nemen. Dit bekijkt de IND.

De IND moet toestemming geven om uw mvv bij een andere ambassade op te halen. Bel daarom uw contactpersoon bij de IND. Het telefoonnummer staat in de brief van de IND waarin staat dat u een mvv krijgt. De contactpersoon bekijkt dan of uw zaak spoed heeft. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Krijgt u toestemming? Pas dan kunt u een afspraak maken bij de ambassade voor het ophalen van uw mvv.

Wilt u naar Nederland komen als student? Dan moet uw Nederlandse onderwijsinstelling contact opnemen met de IND over het wijzigen van de ambassade. Lees meer hierover onder het kopje Werkgever, onderwijs- of onderzoeksinstelling.

Gaan de basisexamens inburgering in het buitenland door?

Bij sommige ambassades is het weer mogelijk om examens te maken. Is het examen van u of uw echtgenoot of partner afgezegd? Dan krijgt u bericht zodra het weer mogelijk is om een afspraak te maken. Meer informatie over de mogelijkheden om het basisexamen inburgering in het buitenland te maken leest u op nederlandenu.nl (opent in nieuw venster). Algemene informatie over het basisexamen inburgering in het buitenland vindt u op naarnederland.nl (opent in nieuw venster).

Verblijfsvergunning

Laatst bijgewerkt: 23 juli 2020
Familie - vraag 1, regeling voor flexwerkers toegevoegd

​Inhoud

De informatie hieronder is verdeeld in een algemeen deel, en delen met extra informatie over een bepaald verblijfsdoel:

 • Verblijfsvergunning: algemene informatie
 • EU
 • Familie
 • Werk
 • Studie en zoekjaar

Verblijfsvergunning: algemene informatie

Ik ben in het buitenland en heb een geldige verblijfsvergunning, maar ik kan niet terugkeren naar Nederland. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag u maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang u buiten Nederland mag verblijven hangt van welke verblijfsvergunning u hebt. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Hoofdverblijf in Nederland'. Kunt u door de maatregelen tegen corona niet op tijd terug naar Nederland reizen? Als u kunt uitleggen dat dit niet uw schuld is, dan heeft dit geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.  Het heeft ook geen gevolgen voor aanvragen in de toekomst. Bijvoorbeeld als u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of naturalisatie wilt aanvragen.  

Ik ben in het buitenland en mijn verblijfsvergunning is verlopen of verloopt bijna. Wat kan ik doen?

Bent u vanwege uw nationaliteit verplicht om een visum aan te vragen om naar Nederland te reizen? Om zonder geldige verblijfsvergunning terug naar Nederland te reizen, hebt u een inreisvisum nodig. Buitenlandse Zaken geeft deze tijdelijk alleen af bij spoedzaken. Dit betekent dat u alleen een inreisvisum kunt aanvragen als u valt onder de uitzonderingen (opent in nieuw venster). Geldt dit voor u? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de contactgegevens (opent in nieuw venster).

Geldt de uitzondering niet voor u? Als Buitenlandse Zaken weer inreisvisa gaat afgeven, dan staat meer informatie op de pagina 'Verblijfsvergunning kwijt, gestolen of verlopen' (opent in nieuw venster).

Uw verblijfsvergunning verlengen bij de IND kan ook vanuit het buitenland. Doe dit het liefst voor uw verblijfsvergunning verloopt. Vraagt u verlenging aan als uw verblijfsvergunning al verlopen is? Dan krijgt u een misschien een verblijfsgat. Kunt u door de maatregelen bepaalde documenten niet (op tijd) meesturen? Dan gaat de IND hier soepel mee om. U kunt Nederland weer inreizen  als u een inreisvisum hebt.

Ik zou een verblijfsdocument of verblijfssticker moeten ophalen bij een IND-loket, maar dat kan in mijn geval nu niet. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Ja, ook zonder verblijfsdocument of verblijfssticker hebt u de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw aanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. U mag werken, als u dit recht hebt. De verblijfssticker geldt normaal gesproken als bewijs van dit recht, maar kan door de maatregelen niet worden gegeven.

Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?

Vraag een verlenging aan van uw verblijfsdocument als dit mogelijk is. Is verlenging niet mogelijk? Dan moet u Nederland verlaten, als dit kan. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. De overheid controleert daarom minder streng op mensen die langer blijven dan is toegestaan. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig hebt om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Ik of mijn partner of familielid moet een tbc-onderzoek (tuberculose) laten doen bij de GGD. De GGD bij mij in de regio doet tijdelijk geen tbc-onderzoeken. Wat nu?

Normaal gesproken moet het tbc-onderzoek zijn gedaan binnen 3 maanden na het krijgen van de verblijfsvergunning. Lukt dit niet binnen 3 maanden, omdat de GGD tijdelijk geen tbc-onderzoek doet? Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus gaat de IND hier soepel mee om. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD, zodra dit weer kan. Wilt u weten of u (weer) tbc-onderzoek kunt laten doen? Kijk dan op de website van de GGD bij u in de regio, via ggd.nl (opent in nieuw venster).

EU

Ik ben in Nederland als familielid van een EU/EER-onderdaan of Zwitser. En ik kan door de maatregelen geen toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht aanvragen. Wat nu?

U mag volgens de wet gewoon in Nederland verblijven, als u aan de voorwaarden voldoet. Ook zonder verblijfsaantekening in uw paspoort. Lees hier om welke voorwaarden het gaat. Het is op dit moment niet nodig om de aanvraag te doen, ook niet schriftelijk. Wordt u gevraagd om uw recht op verblijf te bewijzen? Als u de situatie uitlegt, dan gaan de Koninklijke Marechaussee en politie hier soepel mee om.

Ik heb een aanvraag toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht gedaan bij een IND-loket. Nu heb ik niet meer voldoende middelen van bestaan. Wat nu?

Kunt u bewijzen dat de coronacrisis de directe oorzaak is dat u niet (meer) aan de middeleneis voldoet? Dan wordt  het verblijfsrecht niet beëindigd of wordt uw aanvraag niet afgewezen om die reden. U moet wel voldoende middelen van bestaan hebben gehad toen u de aanvraag deed bij een IND-loket.

Familie

Ik ben referent en heb een verblijfsvergunning aangevraagd (nog geen beslissing gekregen) voor mijn partner of familielid. Door de coronacrisis voldoe ik niet meer aan de inkomenseisen. Wat nu?

Bij de voorwaarden voor de verblijfsvergunning hoort dat uw inkomen hoog genoeg moet zijn (voldoende). En dat u het inkomen lang genoeg ontvangt (duurzaam). Door de coronacrisis gaat de IND soepeler om met de inkomensvoorwaarden.

 • Bij inkomen uit arbeid in loondienst

  Door de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die intussen is stopgezet, kunt u tijdelijk minder inkomen hebben. Komt u daardoor onder het normbedrag uit? Omdat de wtv tijdelijk is, ziet de IND uw lagere inkomen als voldoende. U moet wel voldoende inkomen hebben gehad toen u de aanvraag deed. 

  Uw aanvraag wordt tijdelijk niet afgewezen omdat uw inkomen door de coronacrisis niet meer duurzaam is. Bijvoorbeeld omdat u uw baan kwijtraakt door de coronacrisis. U moet de aanvraag wel gedaan hebben toen uw inkomen nog wel duurzaam was.

  Was uw inkomen al niet voldoende en/of duurzaam toen u de aanvraag deed? Dan gelden de normale bestaande inkomenseisen.

 • Bij inkomen uit arbeid als zelfstandige of flexwerker
  Normaal gesproken mag u geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u als zelfstandig ondernemer of flexwerker door de coronacrisis mogelijk tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Doet u een beroep op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)? Of op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? De aanvraag voor uw partner of familielid wordt om die reden niet afgewezen. Deze uitzondering geldt alleen voor de Tozo en TOFA. U moet de aanvraag wel gedaan hebben voor u een beroep deed op de Tozo of TOFA.

Doorgeven aan de IND
Voldoet u niet meer aan de inkomenseisen? U bent verplicht om dit in een brief te laten weten aan de IND. Het adres staat onder 'Aanvraag voor een verblijfsvergunning' op de pagina 'Post'. Meer informatie over plichten van een referent staat op de pagina 'Plichten van de referent voor een familielid'.

Werk

Ik heb een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer en maak gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken mag u met een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u door de coronacrisis tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Maakt u gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), dan zult u uw verblijfsvergunning om die reden niet verliezen. Dit geldt ook voor de verblijfsvergunning van uw partner of familielid, als u daarvoor referent bent. U moet wel aan de IND laten weten dat u gebruik maakt van de Tozo. Hoe dit moet staat op de pagina 'Plichten van de vreemdeling'. Kijk voor meer informatie over de Tozo op de website van Ondernemersplein (opent in nieuw venster).

Mijn verblijfsvergunning als start-up loopt binnenkort af. Ik wil daarom een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Welke gevolgen heeft de coronacrisis op mijn aanvraag?

Bij de beoordeling van de aanvraag als zelfstandig ondernemer (na verblijf als start-up) kijkt de IND normaal gesproken naar de kans dat de start-up slaagt. Daarbij is een verklaring van de facilitator belangrijk. Door de coronacrisis is het moeilijk om in te schatten of een start-up zal slagen. Daarom zal de IND vooral kijken naar de voortgang en samenwerking tijdens het afgelopen jaar en de slagingskansen onder normale omstandigheden. De verklaring van de facilitator blijft daarbij belangrijk. Ook moet u nog steeds voldoen aan de voorwaarden die gelden voor een verblijf als zelfstandige. Welke voorwaarden dit zijn staat op de pagina 'Zelfstandig ondernemer'.

Ik heb een verblijfsvergunning met als verblijfsdoel kennismigrant of arbeid in loondienst. Door de coronacrisis verdien ik tijdelijk minder dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?

U moet voldoen aan een maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Dit betekent dat u niet minder mag verdienen dan het normbedrag dat voor u geldt. Als uw werkgever gebruikt heeft gemaakt van de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet, dan gaat de IND hier soepel mee om. Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken als u om die reden tijdelijk minder loon kreeg. Komt uw loon om een andere reden onder het normbedrag uit? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Uw werkgever moet het aan de IND laten weten als u minder verdient dan het looncriterium.

Studie en zoekjaar

Ik heb een verblijfsvergunning als student. Door de coronacrisis heb ik tijdelijk minder inkomen dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken moet u als student laten zien dat u genoeg geld hebt voor het komende studiejaar. Door de coronacrisis gaat de IND soepel om met deze inkomenseis. Dit geldt voor het studiejaar 2020-2021. En alleen voor studenten die in 2019-2020 al in Nederland studeerden. Hebt u minder inkomen dan de eis door de coronacrisis? Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken om die reden. U moet wel nog steeds doorgeven aan uw onderwijsinstelling hoeveel geld u hebt voor het komende jaar. En u mag nog steeds geen bijstandsuitkering aanvragen. Krijgt u geld uit de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dit heeft geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.

Ik heb een verblijfsvergunning 'zoekjaar hoogopgeleiden'. Door de coronacrisis lukt het me niet om binnen een jaar een baan te vinden. Kan ik mijn verblijfsvergunning verlengen?

De verblijfsvergunning voor 'zoekjaar hoogopgeleiden' is 1 jaar geldig en kan niet verlengd worden. Dit staat in de wet. Het aanpassen van de wet vanwege de coronacrisis vindt de regering te ingrijpend. Dit komt omdat onduidelijk is hoe snel de situatie op de arbeidsmarkt verbetert.

Wat kan de IND voor mij doen?
De IND begrijpt dat de coronacrisis grote invloed heeft op de mogelijkheden voor internationale studenten om als kennismigrant te gaan werken. En de IND weet dat uw kennis en talent belangrijk is voor Nederland. Daarom is besloten om de voorwaarden voor het verlaagde salariscriterium voor kennismigranten te versoepelen. Het lage salariscriterium zal ook gelden voor iedereen die:

 • Een verblijfsvergunning voor 'zoekjaar hoogopgeleiden' heeft gehad; en
 • Binnen het zoekjaar (1 jaar) geen baan als kennismigrant heeft gevonden; en
 • Binnen 3 jaar na afstuderen alsnog een baan als kennismigrant vindt (vanuit het buitenland).

Dit betekent dat u na uw zoekjaar niet langer in Nederland mag blijven om een baan te zoeken. Maar het lage salariscriterium kan gunstig voor u zijn. Het maakt het makkelijker voor starters om vanuit het buitenland een baan als kennismigrant in Nederland te vinden.

Is uw verblijfsvergunning verlopen, maar kunt u door de maatregelen tegen het coronavirus Nederland niet verlaten? Lees wat u moet doen onder de vraag 'Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?' (onder het kopje Verblijfsvergunning: algemene informatie)

Werkgever, onderwijs- of onderzoeksinstelling

​Laatst bijgewerkt: 3 augustus 2020 - vraag 6 toegevoegd

Ik ben een werkgever, onderwijsinstelling of onderzoeksinstelling. Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn werknemer of student niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?

Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:

 • De werknemer of student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.

 • De werknemer of student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.

 • De werknemer of student met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld als een kennismigrant de komende periode minder verdient dan het salariscriterium, omdat hij niet kan werken.

Geldt voor de student dat hij vanuit het buitenland (online) onderwijs blijft volgen? Dan is melden alleen nodig als de student zich heeft uitgeschreven uit de BRP. Meld dan dat de reden voor vertrek de coronacrisis is. Bij uitschrijving uit de BRP wordt namelijk automatisch een intrekkingsprocedure gestart, die in dit geval onterecht is. Schrijft de student zich bij terugkeer in Nederland weer in bij de BRP? Dan hoeft hij niet aangemeld te worden bij de IND.

Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen, en de meldingsformulieren staan op de pagina´s Wettelijke verplichtingen (erkend) referent arbeid, Wettelijke verplichtingen erkende referent onderzoeker en Wettelijke verplichtingen erkende referent studie.

Door de maatregelen tegen het coronavirus lukt het me niet om wijzigingen op tijd door te geven. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Bijvoorbeeld aan- en afmeldingen. Lukt dit niet binnen 4 weken? Geef dan per geval aan waarom er te laat wordt gemeld. Meld dit via Portaal Zakelijk, DVS of één van de meldingsformulieren op onze website. De IND neemt de genoemde feiten en omstandigheden mee bij de behandeling van de melding.

Ik ben een werkgever en heb gebruik gemaakt van de regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet. Hierdoor voldoet mijn werknemer tijdelijk niet aan het toepasselijk looncriterium. Wat nu?

Als uw werknemer door uw beroep op de wtv-regeling tijdelijk niet voldoet aan het looncriterium, dan heeft dit geen gevolgen voor de verblijfsvergunning. De vergunning zal hierdoor niet worden ingetrokken. De IND gaat soepel om met deze situatie.  

Volgens de bestaande informatieplicht moet u dit binnen 4 weken melden bij de IND. Meld dit via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie.

Ik wil graag besparen op mijn loonkosten. Heeft het gevolgen als ik mijn werknemer minder uren laat werken of onbetaald verlof laat opnemen?

Uw werknemer moet voldoen aan een bepaald maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Komt het salaris van uw werknemer uit onder het normbedrag door de maatregelen die u neemt? Dan kan dit gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning van de werknemer. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Volgens de bestaande informatieplicht moet u het binnen 4 weken melden aan de IND als uw werknemer niet meer voldoet aan het looncriterium.

Hebt u een beroep gedaan op de speciale werktijdverkortingsregeling (wtv)? Lees meer hierover bij de vraag 'Ik ben een werkgever en heb gebruik gemaakt van de regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet. Hierdoor voldoet mijn werknemer tijdelijk niet aan het toepasselijk looncriterium. Wat nu?'

Kijk voor meer informatie over financiële regelingen, zoals de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), in het overzicht op de website van Rijksoverheid (opent in nieuw venster).

Door de maatregelen bij de IND-loketten kan mijn werknemer geen verblijfsaantekening krijgen op basis waarvan hij mag werken. Kan ik mijn werknemer nu wel legaal laten werken?

Ja, ook zonder verblijfsaantekening mag uw werknemer werken, zolang de toegekende verblijfsvergunning werken toestaat. De IND reikt tijdelijk alleen eerste verblijfsdocumenten uit aan klanten die naar Nederland zijn gereisd met een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).  

Niet alle ambassades zijn open. Mag een student zijn mvv ophalen bij een ambassade in een buurland?

Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Het is namelijk erg druk bij ambassades en consulaten die weer open zijn. De volgende situatie moet gelden:

 • De zaak heeft spoed. Dit is bijvoorbeeld zo als de periode van 9 maanden waarin de mvv opgehaald moet worden bijna voorbij is. Of als de student fysiek bij de start van het studiejaar aanwezig moet zijn;

 • De student kan naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open.

Kunt u als onderwijsinstelling laten zien dat dit het geval is? Stuur dan uw verzoek om wijziging van de ambassade met onderbouwing naar het speciale emailadres van de IND dat bij u bekend is (zie ook de nieuwsbrief van 3 augustus). De IND bekijkt dan of uw zaak inderdaad spoed heeft. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Alleen dan kan de IND toestemming geven om de mvv bij een andere ambassade op te halen. Pas daarna kan er een afspraak gemaakt worden bij de ambassade in het buurland. Studenten die zelf contact opnemen met de IND, verwijzen we naar de onderwijsinstelling.

Als een student in het hoger onderwijs studievertraging oploopt door het coronavirus, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?

Heeft de student (uitwisselingsstudent uitgezonderd) aan het eind van het studiejaar te weinig studievoortgang geboekt? Dan moet de onderwijsinstelling bepalen of hiervoor een geldige reden is. Dit heet een verschoonbare reden. De coronacrisis kan een verschoonbare reden zijn van te weinig studievoortgang. Dit valt onder: onvermogen om te studeren. Kan de student een alternatieve vorm van onderwijs volgen? En heeft hij de mogelijkheid om genoeg studiepunten te halen? Dan wordt dit niet gezien als onvermogen om te studeren. Dit staat ook in de richtlijnen van de Landelijke Commissie Gedragscode (opent in nieuw venster).

Heeft de student een verschoonbare reden waardoor hij te weinig studievoortgang boekt? Dan heeft dit geen gevolgen voor zijn verblijfsvergunning. De student hoeft niet te worden afgemeld bij de IND. Ook het melden van de reden is niet nodig. De onderwijsinstelling moet de reden wel opnemen in haar administratie. Meer weten over studievoortgang en gevolgen voor de verblijfsvergunning? Kijk dan op de pagina 'Studievoortgangsmonitor'.

Als een student niet voldoet aan de inkomenseis voor komend studiejaar, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken moet een student laten zien dat hij genoeg geld heeft voor het komende studiejaar. Door de coronacrisis gaat de IND soepel om met deze inkomenseis. Dit geldt voor het studiejaar 2020-2021. En alleen voor studenten die in 2019-2020 al in Nederland studeerden.  De verblijfsvergunning van een student wordt niet ingetrokken om de reden dat hij niet aan de inkomenseis voldoet door de coronacrisis. De student mag nog steeds geen bijstandsuitkering aanvragen. Krijgt de student geld uit de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dit heeft geen gevolgen voor de verblijfsvergunning.

Melden bij de IND
Als een student niet aan de inkomenseis voldoet, moet de onderwijsinstelling dit nog steeds melden bij de IND. Vul in op het meldingsformulier: 'student kan i.v.m. corona tijdelijk niet aan het middelenvereiste voldoen'.

Nareis asiel (gezinshereniging)

​Laatst gewijzigd: 3 augustus 2020 - vraag 3

Ik ben referent met een asielvergunning. Kan ik nog gezinshereniging aanvragen voor mijn familie?

Ja, u kunt gezinshereniging aanvragen. De IND blijft aanvragen voor gezinshereniging gewoon behandelen. De IND neemt ook nog steeds beslissingen op aanvragen. Wel kan het langer duren voordat een mvv kan worden afgehaald.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat de aanvraag niet compleet is (herstel verzuim). Door de maatregelen tegen het coronavirus kan ik de informatie niet op tijd opsturen. Wat moet ik doen?

De IND begrijpt dat het door de maatregelen moeilijker kan zijn om documenten op tijd op te sturen. Neem contact op met uw contactpersoon als u niet op tijd kunt reageren op de brief.

Gaan DNA-onderzoeken door?

Afspraken voor DNA-onderzoeken op de ambassades in het buitenland zijn nog steeds uitgesteld. Bij het IND-loket in Utrecht maken we weer afspraken met referenten voor een DNA-onderzoek. Maar dit doen we alleen als uw familielid in het buitenland al voor de coronacrisis DNA heeft afgestaan. En als deze gegevens al bij het IND-loket in Utrecht zijn. We bellen u dan om een afspraak te maken om DNA af te staan. Vanaf 1 september 2020 plannen we deze afspraken in.

Gaan interviews (identificerende gehoren) door?

Op sommige ambassades kan gebruik worden gemaakt van interviewen via een beeldverbinding (video conferencing). Deze ambassades gaan weer identificerende interviews uitvoeren.

Kan ik mijn mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade?

Dat verschilt per ambassade. Sommige ambassades en consulaten gaan weer (gedeeltelijk) open. Door het coronavirus waren deze de afgelopen maanden gesloten. Meer informatie staat op de website nederlandenu.nl (opent in nieuw venster).

De IND kan uw aanvraag wel goedkeuren. De IND geeft daarmee alvast toestemming aan Buitenlandse Zaken om de mvv af te geven. U krijgt 6 maanden de tijd om uw mvv af te halen.

Mijn familielid is met een mvv naar Nederland gereisd. Waar moet mijn familielid zich melden na aankomst in Nederland?

U of uw familielid moet de mvv-lijn bellen voor een afspraak in Ter Apel. Het telefoonnummer is 088 – 0432129. Dit nummer is bereikbaar van 9 tot 16 uur op werkdagen.

Brexit

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2020

​Hebben de maatregelen invloed op mijn aanvraag voor een verblijfsdocument voor na de Brexit?

Nee, de IND beoordeelt aanvragen nog steeds. Ook beslist de IND nog steeds op aanvragen. Vraag daarom het verblijfsdocument aan binnen 4 weken nadat u de uitnodigingsbrief hebt gekregen. U krijgt een brief als de IND een beslissing heeft genomen.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat ik een afspraak moet maken voor de afname van biometrie. Kan ik zelf een afspraak maken?

Ja, u kunt zelf online een afspraak maken voor de afname van biometrie (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening). De IND heeft uw biometrische gegevens nodig om een verblijfsdocument te maken. Maak een online afspraak bij het IND-loket in Almere of expatcenter.

De IND opent in de zomervakantie een extra locatie in de regio Amsterdam voor de afname van biometrie. Dit loket is alleen bedoeld voor VK-onderdanen en hun familieleden. Als u dat wilt, kunt u tot de opening wachten om een online afspraak te maken. Wij melden op deze pagina als de extra locatie open is.

Hoe krijg ik mijn verblijfsdocument?

Vanaf deze zomer krijgen VK-onderdanen en hun familieleden hun verblijfsdocument thuisbezorgd. De Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD) gaat uw verblijfsdocument voor de IND bezorgen. De IPKD is een organisatie van de Rijksoverheid en specialist in koeriersdiensten. Wij werken de informatie op deze pagina bij zodra meer bekend is.

Asiel

Laatst bijgewerkt: 10 juli 2020 - vraag 6 aangepast

Ik heb asiel aangevraagd en wacht op een beslissing van de IND. Duurt het door de coronamaatregelen langer voor ik een beslissing krijg?

De IND heeft normaal 6 maanden de tijd om te beslissen op een asielaanvraag. Deze periode heet de beslistermijn. Op 15 mei 2020 is besloten dat de IND 6 maanden langer de tijd krijgt om te beslissen. Dit geldt voor u als u asiel hebt aangevraagd en de beslistermijn op 20 mei 2020 nog niet voorbij was. Ook als de IND al eerder de beslistermijn voor uw aanvraag heeft verlengd.

De IND was op 20 mei al te laat met beslissen op mijn aanvraag. Krijgt de IND bij mijn aanvraag ook extra tijd om te beslissen?

Nee, de IND krijgt geen uitstel voor zaken waarin we al te laat zijn met beslissen. De IND gaat zo snel mogelijk een beslissing nemen op deze aanvragen. Het besluit van de staatssecretaris verandert daar niets aan.

Waarom heeft de IND langer de tijd om te beslissen?

De IND heeft 6 maanden extra de tijd gekregen, omdat door de coronamaatregelen alle asielprocedures tijdelijk waren stilgelegd. Op dit moment is de IND bezig de normale procedures zoveel mogelijk weer op te starten. De IND is sinds april bijvoorbeeld begonnen met telehoren. Maar we kunnen nog steeds minder gehoren afnemen dan voor de coronacrisis. Ook kosten veel stappen bij het telehoren meer tijd. Dit komt bijvoorbeeld omdat extra ruimtes en apparaten nodig zijn. Daarom heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dit besluit genomen (opent in nieuw venster).

Krijg ik een brief over de verlenging van de beslistermijn?

Nee, u krijgt geen brief. De IND informeert u en uw hulpverleners op deze website.

Waar kunnen asielzoekers zich melden voor asiel?

Asielzoekers kunnen zich gewoon melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze zullen de asielprocedure doorlopen in Ter Apel of Budel. In Ter Apel krijgen asielzoekers een medische controle. Bij deze controle wordt ook gecontroleerd op coronaklachten (temperatuur meten). Ze krijgen ook informatie over de maatregelen om coronabesmetting te voorkomen.

Hoe ziet de asielprocedure er nu uit?

Na de medische controle doet de AVIM (vreemdelingenpolitie) de identificatie en registratie. Ook laten zij asielzoekers de asielaanvraag tekenen. Asielzoekers kunnen gebruik maken van de opvang bij het COA. Na een aantal dagen krijgt de asielzoeker het eerste gesprek met de IND: het aanmeldgehoor. Dit gebeurt op een IND-locatie of via telehoren. Telehoren gaat via een beeldverbinding met een IND-medewerker. De tolk sluit ook via een beeldverbinding bij het gesprek aan. Op sommige IND-locaties zijn er ook alweer 'live´ gehoren. Voor de veiligheid staan er plastic schermen in de hoorkamers (de kamers waar de gesprekken zijn).  Meer informatie over telehoren staat ook in de brieven onder 'meer informatie' op onze asielpagina.

Is bij de bewoners in de asielzoekerscentra (AZC) aandacht voor het coronavirus? 

Ja, de bewoners hebben informatie gekregen over het coronavirus en de maatregelen. Lees meer over de opvang en het coronavirus op de website van het COA (opent in nieuw venster).

Kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers nog wel vertrekken naar het land van herkomst?

Dit is voor elke zaak en voor elk land anders. Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) bekijkt dit per zaak en per dag.

De Europese grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten Europa. Kunnen asielzoekers nog wel asiel aanvragen bij de grens?

De grensprocedure blijft hetzelfde. Mensen kunnen nog steeds asiel aanvragen aan de buitengrens (zoals Schiphol). De IND behandelt deze aanvragen van asielzoekers aan de buitengrens in de grensprocedure. Dit betekent dat de asielzoeker tijdens de grensprocedure in grensdetentie zit. Gezinnen en alleenstaande minderjarige asielzoekers behandelen we niet in de grensprocedure. Op dit moment houdt de IND een langere rust- en voorbereidingstermijn aan in de grensprocedure. Hierdoor bestaat een beter beeld van de gezondheid van de asielzoeker als het onderzoek naar de asielaanvraag begint. In de grensprocedure beslist de IND binnen 4 weken op de aanvraag.

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Nederlanderschap

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2020 - inburgeringsexamens

Kan ik naturalisatie of optie aanvragen?

U vraagt naturalisatie of optie aan bij uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak kunt maken. Of neem contact op met uw gemeente.

Behandelt de IND mijn aanvraag voor naturalisatie nog?

Ja, de IND blijft aanvragen voor naturalisatie die via de gemeente binnenkomen gewoon behandelen. Dit geldt voor nieuwe aanvragen en aanvragen die de IND al eerder heeft ontvangen.

Ik wil naturalisatie aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Hierin staat welke scores u op elk onderdeel hebt behaald. U moet later het inburgeringsdiploma wel nasturen, als u het hebt gekregen. DUO stuurt nu ook tijdelijk inburgeringsdiploma's via de post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO (opent in nieuw venster).

Gaan de examens voor inburgering door?

Sinds maandag 15 juni kunt u weer inburgeringsexamens doen. Op de website inburgeren.nl (opent in nieuw venster) leest u meer informatie over inburgering.

Gaan de naturalisatieceremonies door?

Dat verschilt per gemeente. De ceremonies mogen alleen doorgaan als de maatregelen van de overheid gevolgd kunnen worden. In sommige gemeenten is er geen ceremonie, maar kunt u de verklaring van verbondenheid op papier afleggen. Die krijgt u dan via de post thuisgestuurd. Zo kunt u de verklaring van verbondenheid op tijd afleggen. En later ontvangt u dan ook via de post het bewijs dat u Nederlander bent geworden. Wilt u weten hoe uw gemeente dit geregeld heeft? Kijk dan op de website van uw gemeente. Of neem contact op met uw gemeente.

Ik moet afstand doen van mijn nationaliteit, maar dit duurt langer door de maatregelen tegen het coronavirus. Moet ik dit melden bij de IND?

De IND begrijpt dat het nu lastig kan zijn om de afstandsprocedure te starten of af te ronden. Bijvoorbeeld omdat ambassades en consulaten minder goed bereikbaar zijn. Lukt het u niet om op tijd (binnen de termijnen) een bewijs van uw verzoek om afstand of een bewijs van verlies van uw nationaliteit naar de IND te sturen? Geef dit dan door aan de IND. Dan wordt bekeken of de termijn verlengd kan worden. Bel het telefoonnummer van Team Afstand. Dat staat rechtsboven in de brief van de IND over afstand doen. Hebt u die brief niet meer? Bel dan met de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer.

Informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken

Hieronder staat (juridische) informatie over de manier waarop de IND werkt tijdens de coronacrisis. Deze onderbouwing is bedoeld voor professionele partijen.

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020 
11:29 Standpunt IND in Dublinprocedures is gewijzigd

Asiel

Vervolg op standpunt IND in alle Dublin (hoger) beroep- en vovo-procedures

Vanaf 1 juli 2020 is weer gestart met het uitvoeren van  Dublinoverdrachten. Dit wordt per zaak bekeken. Daarom vervalt vanaf 1 augustus 2020 het algemene standpunt dat stond in de brief van 8 april 2020 aan de rechtbanken en de Afdeling. Meer uitleg staat in deze brief van 15 juli 2020: Vervolg op standpunt IND in alle Dublin (hoger) beroep- en vovo-procedures.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot op 20 maart 2020 om tijdelijk alle in- en uitgaande Dublinoverdrachten op te schorten. Zolang deze opschorting geldt, neemt de IND in Dublinprocedures die nu in behandeling zijn bij rechtbanken en de Raad van State een vast standpunt in. Dit standpunt is bekend gemaakt en uitgelegd in deze brief van 8 april 2020: Algemene standpuntbepaling in Dublin beroep- en vovo-procedures

Procesbeschrijving telehoren (VC)

Wegens de maatregelen tegen het coronavirus heeft de directeur Asiel van de IND de optie opengezet om te werken middels telehoren via een Video Conference applicatie (VC). Via Skype for Business is het mogelijk om met zowel de klant als de tolk een gesprek te voeren. Zo is het voor de IND mogelijk om het primair proces (deels) te hervatten. Ook kan de klant voorzien worden van een beslissing in zijn of haar asielaanvraag.

Hoe het proces loopt bij het gebruik van telehoren, staat in de Procesbeschrijving telehoren (VC) van de IND. Dit bestand wordt bijgewerkt, als er wijzigingen volgen.

De IND krijgt 6 maanden langer de tijd om te beslissen

De wettelijke beslistermijn voor aanvragen voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt verlengd met 6 maanden. Dat staat in het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 15 mei 2020. Dit betekent dat de IND nu 6 maanden langer de tijd heeft om te beslissen. Dit geldt alleen voor aanvragen waarbij de beslistermijn nog niet voorbij was op 20 mei 2020.

In de Q&A verlengen wettelijke beslistermijn leest u meer informatie.