• Home
 • Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

Coronavirus (COVID-19): gevolgen voor aanvraag of verblijf

De coronacrisis heeft invloed op de manier van werken van de IND. En misschien ook op uw eigen situatie. Dit kan gevolgen hebben voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Op deze pagina leest u de laatste informatie over deze gevolgen. Onderaan staat juridische informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken.  

Veelgestelde vragen over gevolgen coronavirus

Hieronder staan antwoorden op belangrijke vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor uw aanvraag of verblijf in Nederland. Die antwoorden kunnen veranderen, als de situatie rondom het coronavirus verandert. Mogelijk krijgt u een brief van de IND waar andere informatie in staat. Ga altijd uit van de informatie die u leest op deze pagina. Deze pagina wordt bijgewerkt als nieuwe informatie beschikbaar is.

Let op: Meer weten over vaccinaties? Kijk dan op Ik ben tijdelijk in Nederland. Kan ik in Nederland een coronavaccinatie krijgen? | Rijksoverheid.nl. U hebt geen verblijfsvergunning nodig voor een coronavaccinatie. Wel een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort. 

Laatst bijgewerkt: 22 december 2021
11:00 Toegang tot Nederland - vraag 1 bijgewerkt na nieuwe inreisregels voor reizigers van buiten Schengen/EU

IND-loketten, expatcentra en verblijfsdocumenten

Laatst bijgewerkt: 9 December 2021
Thuisbezorging verblijfsdocumenten is gestopt

Let op: de coronamaatregelen die nu gelden hebben geen gevolgen voor de gemaakte afspraken bij het IND-loket. Hebt u een afspraak bij een IND-loket? Dan gaat deze gewoon door.

Inhoud

Hieronder leest u informatie over de volgende onderwerpen (in deze volgorde):

 • Loket bezoeken

 • Thuisbezorgen verblijfsdocument

 • Afspraak maken bij loket of expat center

Loket bezoeken

Welke maatregelen neemt de IND bij de loketten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

De IND heeft de loketten anders ingericht om te voldoen aan de regels en adviezen van de regering. De IND heeft:

 • op alle loketten schermen van plexiglas geplaatst;

 • looproutes gemaakt in de wachtruimtes. Deze herkent u aan stickers en borden;

 • handdesinfectiegel geplaatst;

 • de indeling van de wachtruimtes aangepast, waardoor het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het loket bezoek?

Voor bezoekers van een IND-loket geldt:

 • Kom niet als u last hebt van een verkoudheid (zoals verstopte neus, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts.

 • Kom zoveel mogelijk alleen.

 • Kom op de afgesproken tijd, dus niet te vroeg of te laat. Bent u meer dan 5 minuten te vroeg? Wacht dan even buiten.

 • Maak bij binnenkomst uw handen schoon met desinfectiegel.

 • Draag een mondkapje.

 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

 • Betaal met uw pinpas.

Afspraak maken bij loket of expat center

Kan ik online een afspraak maken bij een IND-loket?

Ja, u kunt in bijna alle gevallen weer online een afspraak maken voor een bezoek aan een IND-loket. Lees welke afspraken u online kunt maken. 

Let op: wilt u een afspraak maken om een verblijfsaantekening (sticker) op te halen? Soms geldt dat u de afspraak dan niet online kunt maken. In deze situaties moet u de IND bellen voor een afspraak:

 • U hebt een aanvraag ingediend voor verblijf bij een burger van de Unie (EU-toetsing). En u hebt nog geen beslissing gekregen op uw aanvraag. De brief van de IND waarin staat dat u in Nederland mag wonen (en werken) is niet meer geldig. In de brief staat tot welke datum hij geldig is. Of een werkgever of een organisatie van de overheid accepteert die brief niet als bewijs van rechtmatig verblijf. 
 • U hebt een aanvraag ingediend voor verblijf bij uw minderjarige Nederlandse kind.

Moet ik een afspraak maken als ik naar een expat center wil gaan?

Ja, door de coronamaatregelen moet u een afspraak maken als u een expat center wilt bezoeken. Maak de afspraak bij het expat center. Bekijk het overzicht met contactgegevens van de expatcentra.

Ik heb door de coronamaatregelen nog geen verblijfsdocument of verblijfssticker kunnen ophalen. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Hebt u een verlopen verblijfsdocument en een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor verlenging van uw verblijfsvergunning? Dan hebt u ook zonder uw nieuwe verblijfsdocument de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag in dat geval bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw verlengingsaanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. Hebt u een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning? En wilt u werken? Dan hebt u een verblijfsdocument of verblijfssticker nodig waarop staat dat u mag werken. Maak hiervoor online een afspraak bij een IND-loket of expat center.

Toegang tot Nederland

Laatst bijgewerkt: 22 december 2021 - vraag 1: uitzondering inreisverbod gevaccineerde reizigers verwijderd na nieuwe inreisregels voor reizigers buiten de EU/Schengen

Ik woon of verblijf buiten Europa. Kan ik naar Nederland reizen?

Het hangt van uw situatie af of u wel of niet naar Nederland kunt reizen. Er zijn veilige landen waarvoor geen EU-inreisverbod meer geldt en er zijn uitzonderingen op het inreisverbod. Bekijk voor u gaat reizen de Checklist: Nederland inreizen tijdens corona van Rijksoverheid.

Let op: Bent u VK-onderdaan of familielid van een VK-onderdaan? Mogelijk geldt voor u dan een uitzondering op het inreisverbod volgens de regels van het terugtrekkingsakkoord. Lees wanneer u valt onder het terugtrekkingsakkoord. U moet dan bewijzen dat u onder het terugtrekkingsakkoord valt als u in Nederland aankomt.

Ik wil naar Nederland reizen. Heb ik een negatieve coronatest of gezondheidsverklaring nodig? En moet ik in quarantaine na aankomst?

Dit hangt af van uw situatie en het land van waaruit u reist. Alle regels voor reizen naar Nederland, en waar u aan moet denken, staat op rijksoverheid.nl. Bekijk voor u gaat reizen de Checklist: Nederland inreizen tijdens corona. Of neem contact op met Rijksoverheid.

Ik heb een langeafstandsrelatie (niet gehuwd) met een partner uit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Mag mijn partner naar Nederland reizen?

Vanaf 16 maart 2021 geldt voor langeafstandsrelaties opnieuw een uitzondering op het inreisverbod. Uw partner mag voor kort verblijf naar Nederland komen als u en uw partner aan de voorwaarden voldoen. Deze regeling geldt alleen als u de Nederlandse nationaliteit hebt of EU/EER-burger bent. Lees alle voorwaarden van de regeling langeafstandsgeliefden op Rijksoverheid.nl (opent in nieuw venster). Daar staat ook waar u terecht kunt met vragen over deze regeling.  

Let op: Heeft uw partner een visumplichtige nationaliteit? Dan moet uw partner altijd een visum voor kort verblijf aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat (opent in nieuw venster). Vraag in dat geval geen advies aan de IND over of u aan de voorwaarden voldoet. De IND kan geen visum afgeven. Ook niet als de ambassade of het consulaat gesloten is. Neem voor vragen over de visumaanvraag contact op met Buitenlandse Zaken (opent in nieuw venster).

Voor partners uit veilige landen waarvoor het inreisverbod niet geldt, gelden de normale voorwaarden voor toegang en verblijf.

Ik heb de nationaliteit van Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika of Zuid-Korea. Daarom heb ik geen mvv nodig (vrijstelling). Mag ik Nederland inreizen?

U mag in ieder geval Nederland inreizen als u woont in één van de veilige landen waarvoor het inreisverbod niet geldt. Woont u in een land waarvoor het inreisverbod wel geldt? Dan mag u als mvv-vrijgestelde persoon naar Nederland reizen als het doel van uw reis in een uitzonderingscategorie van het inreisverbod valt. Vanaf 15 mei mag u met een kennisgeving (brief) reizen waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt voor lang verblijf (langer dan 90 dagen). Dit geldt voor alle verblijfsdoelen. 

Geldt dit voor u? Dan moet uw reis naar Nederland een directe vlucht zijn (geen transit). Ook gelden verplichtingen voor negatieve coronatesten en quarantaine bij aankomt in Nederland. Bekijk de checklist voor inreizen in Nederland op rijksoverheid.nl. Laat de luchtvaartmaatschappij u niet toe op de vlucht, omdat ze de kennisgeving niet genoeg bewijs vinden? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee (KMar). Het telefoonnummer is 0800 1814. Vanuit het buitenland is dit +31 88 958 1814.

Kort verblijf

Komt u voor kort verblijf (korter dan 90 dagen) naar Nederland, bijvoorbeeld voor studie of als kennismigrant? U mag naar Nederland reizen als het doel van uw reis in een uitzonderingscategorie van het inreisverbod valt. 

Gaat u als kennismigrant korter dan 90 dagen in Nederland verblijven en werken? Dan moet u in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning (TWV) van het UWV. U hebt in dat geval geen kennisgeving. Ook hebt u een schriftelijke verklaring nodig van uw werkgever waarin staat dat u voor uw werk in Nederland moet zijn en waarom. Ook moet erin staan waarom u niet op een later moment naar Nederland kunt komen.

Ik woon buiten Europa. Mag ik via Schiphol naar een ander land buiten Europa reizen?

U mag een doorreis (transit) maken vanuit een land buiten Europa, via Schiphol, naar een ander land buiten Europa. Met Europa wordt hier bedoeld: EU-landen en Schengenlanden. U moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt een ticket voor een bevestigde vlucht naar een vliegveld buiten Europa. Deze vlucht vertrekt binnen 48 uur nadat u op Schiphol bent geland.
 • Als u door uw nationaliteit een transitvisum nodig hebt, dan moet u een geldig luchthaventransitvisum (Type A) hebben.

U krijgt bij een transit geen toegang tot Nederland. U mag de internationale transitzone van het vliegveld niet verlaten. Lees alles over reizen naar Nederland op rijksoverheid.nl

Mag ik via Nederland doorreizen naar een ander Schengenland?

Begint uw reis in een land buiten Europa? En wilt u via Nederland naar een ander Schengenland reizen? Dat is mogelijk als u toestemming heeft van het Schengenland om daarnaartoe te gaan. Dit kunt u laten zien door bijvoorbeeld een note verbale van de ambassade te laten zien. Of een ander document waaruit blijkt dat u naar dat land mag reizen. 

Hebt u geen document van het Schengenland waar u naartoe wilt reizen? Dan wordt aan de Nederlandse grens beoordeeld of u wel of niet Nederland in mag reizen. Het advies is om met een directe vlucht naar uw bestemming te reizen. Lees alles over reizen naar Nederland op rijksoverheid.nl

Kan ik naar Nederland reizen met een verlopen verblijfsvergunning?

Nee, reizen met een verlopen verblijfsvergunning kan niet. Onder het kopje Verblijfsvergunning leest u wat u kunt doen als u geen geldige verblijfsvergunning (meer) hebt.

Kort verblijf (visum of vrije termijn)

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2021 - vrije termijn

​Kan ik een visum kort verblijf (Schengenvisum) aanvragen?

In landen waarvoor geen inreisverbod meer geldt geeft Nederland weer visa af, als dat kan. Dit hangt af van de lokale situatie in dat land. Geldt het inreisverbod wel voor uw land? Dan kunt u alleen een visum aanvragen als uw reisdoel onder een uitzonderingscategorie valt. Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf aangevraagd om naar Nederland te komen. Of ik heb al een visum gekregen. Ik kan dit visum niet op tijd gebruiken. Waar kan ik terecht met vragen?

Lees meer informatie over visa in de Q&A op Nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster). Staat de informatie die u zoekt daar niet? Neem dan contact op met het contactcenter van Buitenlandse Zaken (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?

U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

 • Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en

 • De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken. Of u bent positief getest op COVID-19; en

 • U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.

Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de IND. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand. Een aanvraag voor verlenging van het visum is in dit geval gratis. Wilt u uw visum verlengen vanwege een andere persoonlijke situatie? Meer informatie staat op de pagina Verlengen Schengenvisum of vrije termijn.

Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.

Mijn visum is verlengd naar 180 dagen, maar verloopt bijna. Kan ik nog een keer verlengen?

Het totale verblijf met een visum mag nooit meer dan maximaal 180 dagen zijn. Langer verlengen dan 180 dagen kan niet. Komt uw totale verblijf uit boven de 180 dagen? De overheid verwacht dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster). Keert u niet terug naar huis terwijl daar al wel mogelijkheden voor zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee als u vertrekt. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was. 

Verlenging van uw visum door corona telt niet mee in de berekening van het totale verblijf. U mag maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland (of Schengengebied) zijn. Komt u door deze verlenging aan die 90 dagen (of meer)? Dan hoeft u niet 90 dagen te wachten buiten Nederland (of Schengengebied) voordat u opnieuw Nederland inreist met een visum. 

Ik heb mijn visum kort verblijf in Nederland verlengd. Ik kan via een ander Schengenland reizen naar het land waar ik vandaan kom. Mag dit met mijn visum?

Als u nu uw visum kort verblijf verlengt, is het alleen geldig in Nederland. Maar u mag wel naar een vliegveld in een ander Schengenland reizen voor uw vlucht naar uw land van herkomst. U mag niet in een ander Schengenland verblijven met uw verlengde visum.

Ik ben in Nederland zonder visum (niet-visumplichtig), maar mijn vrije termijn is afgelopen of loopt binnenkort af. Kan ik verlenging aanvragen? 

Volgens de vrije termijn mag u 90 dagen binnen 180 dagen in Nederland (en het Schengengebied) zijn. U kunt een aanvraag doen om die periode te verlengen. Dit kan alleen in zeer bijzondere en onverwachte situaties. Bijvoorbeeld als het voor u onmogelijk is om Nederland te verlaten door het coronavirus. Meer informatie staat op de pagina Verlengen Schengenvisum of vrije termijn.

Als uw verlengde vrije termijn afloopt, moet u uit Nederland vertrekken. De Nederlandse overheid verwacht dan dat u probeert terug te keren naar uw land van herkomst. Keert u niet op tijd terug terwijl daarvoor al wel de mogelijkheden zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik heb een visum kort verblijf (of ben niet-visumplichtig) en wil naar Nederland reizen. Kan dat?

Het hangt van uw situatie af of u wel of niet naar Nederland kunt reizen. Voor sommige mensen die van buiten Europa naar Nederland reizen geldt een inreisverbod. Met Europa wordt bedoeld: alle landen van de EU en het Schengengebied. Het inreisverbod geldt niet voor iedereen. Lees meer informatie over het inreisverbod en naar Nederland reizen op rijksoverheid.nl (opent in nieuw venster). Of bekijk de Q&A's voor inreizen in Nederland op nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster). 

Ik ben in Nederland met een visum kort verblijf van een ander Schengenland. Kan ik hier verlenging van mijn visum aanvragen?

Ja, dat kan. Bel de IND om een visumverlenging aan te vragen. 

Mvv (machtiging tot voorlopig verblijf)

Laatst bijgewerkt: 1 juni 2021

Ik heb een geldige mvv, voor Nederland of een ander Schengenland. Kan ik naar Nederland reizen?

Met een geldige mvv krijgt u toegang tot Nederland, of een ander Schengenland. Controleer voordat u naar Nederland reist eerst de checklist op Rijksoverheid.nl. Bekijk de 'Checklist: Inreizen in Nederland' van Rijksoverheid. (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland. Ik heb een positieve beslissing gekregen op mijn mvv-aanvraag. Maar ik kan door het coronavirus niet naar mijn land van herkomst reizen om mijn mvv op te halen. Wat kan ik doen?

Normaal moet u terugreizen om uw mvv op te halen. De IND begrijpt dat reizen niet altijd lukt door de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom maken we een uitzondering op deze regel. U hoeft de mvv niet op te halen als u voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 1. Een van deze situaties geldt voor u:
  • U was in uw land van herkomst of bestendig verblijf toen u of uw referent de mvv-aanvraag deed. Bestendig verblijf betekent dat u langer dan 3 maanden rechtmatig in dat land mag verblijven. U hebt daar een geldige verblijfsvergunning of wacht op een beslissing op uw verblijfsaanvraag; of
  • U bent tussen 15 juni 2020 en (voor) 23 januari 2021 naar Nederland gereisd. En u hebt de mvv hier aangevraagd terwijl u rechtmatig verblijf had;
 2. U bent naar Nederland gereisd met een visum kort verblijf. Of, als u geen visum nodig had, in de vrije termijn;
 3. U kon sinds 15 juni 2020 niet terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf. Dit kwam door de reisbeperkingen en dit kunt u bewijzen;
 4. De IND heeft uw mvv-aanvraag goedgekeurd toen u in Nederland was.

Gelden alle 4 voorwaarden voor u? Dan hoeft u de mvv niet op te halen. U kunt bellen om een afspraak te maken bij een IND-loket. Tijdens die afspraak controleert de medewerker van de IND uw documenten. En neemt uw biometrische gegevens af.

Neem mee naar de afspraak bij het IND-loket:

 • de brief waarin staat dat u een verblijfsvergunning krijgt (kennisgeving)

 • de originele documenten die in die brief genoemd worden

 • uw paspoort

 • documenten die bewijzen dat u sinds 15 juni 2020 niet kon terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf door de reisbeperkingen

Voldoet u niet aan de 4 voorwaarden? Dan moet u uw mvv ophalen in het land van herkomst of van bestendig verblijf, als dit weer kan. U kunt uw mvv niet ophalen in Nederland. Kijk voor meer informatie over het ophalen van een mvv op nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster).

Ik ben in Nederland en ik wil een verblijfsvergunning aanvragen. Ik heb een nationaliteit waarvoor een mvv nodig is, maar ik kan door de reisbeperkingen niet terug naar mijn land. Wat kan ik doen?

De IND gaat tijdelijk soepel om met de regel dat u met een mvv naar Nederland moet reizen. Dit doen we omdat er reisbeperkingen zijn. Dit betekent dat u in bepaalde situaties in Nederland een verblijfsvergunning zonder mvv kunt aanvragen. U hoeft dan niet naar het buitenland te reizen om uw mvv op te halen. 

Wilt u een verblijfsvergunning zonder mvv aanvragen? Dan moet u voldoen aan deze 3 voorwaarden:

 1. U bent vóór 23 januari 2021 Nederland ingereisd;
 2. U bent in Nederland met een visum kort verblijf of in uw vrije termijn. U dreigt in een situatie te komen waarin uw verlengde visum of vrije termijn is verlopen en u Nederland niet kunt verlaten door de reisbeperkingen. Is uw visum of vrije termijn al verlopen? De IND gaat hier soepel mee om als dit komt door overmacht door het coronavirus;
 3. U en uw referent voldoen aan alle voorwaarden voor de verblijfsvergunning. Bekijk de voorwaarden die horen bij uw verblijfsdoel op onze website. Moet u volgens de voorwaarden het basisexamen inburgering in het buitenland hebben gehaald? Die voorwaarde geldt in dit geval niet.

Aanvraag voor familie of partner

Voldoet u aan de 3 voorwaarden? Waaronder de voorwaarden om bij uw familie of partner in Nederland te wonen? Dan kunt u zelf een schriftelijke aanvraag via de post naar de IND sturen. Gebruik hiervoor dit formulier: Aanvraag voor verblijf met het verblijfsdoel 'familie en gezin' (vreemdeling) - 7025

Let op: vink in het aanvraagformulier bij de reden voor vrijstelling van het mvv-vereiste aan: "Anders, er is er sprake van bijzondere en individuele omstandigheden, op grond waarvan u niet terug kan keren naar uw land om een mvv aan te vragen." Voeg een brief toe aan uw aanvraagformulier waarin u uitlegt dat u door het coronavirus niet naar het buitenland kunt reizen. Zijn er andere bijzondere omstandigheden waardoor u niet kunt reizen? Noem dit dan ook. U hoeft niet zelf een afspraak bij een IND-loket te maken om de aanvraag te doen. U krijgt bericht van de IND over de behandeling van uw aanvraag.

Aanvraag door erkend referent

Hebt u een erkend referent voor bijvoorbeeld kennismigratie of studie? Dan doet uw erkend referent de aanvraag op de normale manier.

Andere verblijfsdoelen

Wilt u een verblijfsvergunning zonder mvv aanvragen voor een ander verblijfsdoel? Kijk op onze website voor het aanvraagformulier dat u nodig hebt. 

Ik wil een mvv aanvragen (voor iemand anders). Kan dit?

U kunt gewoon een mvv aanvragen. De IND blijft mvv-aanvragen behandelen. Houd er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat u de mvv kunt ophalen. En dat uw situatie misschien verandert door de maatregelen. Mogelijk voldoet u daardoor niet meer aan de voorwaarden om een mvv te krijgen. Weet u niet zeker of u in de toekomst nog aan de voorwaarden voldoet? De IND adviseert u dan nu (nog) geen mvv aan te vragen.

Kan ik mijn mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade?

Dat verschilt per ambassade. Sommige ambassades en consulaten zijn open en sommige gesloten. Voor meer informatie leest u de Q&A's voor visum lang verblijf (mvv) op de website nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster).

Sommige mensen kunnen eerder een afspraak maken voor het ophalen van de mvv dan anderen. U krijgt mogelijk voorrang als u hoort bij één van de uitzonderingscategorieën van het EU-inreisverbod, bijvoorbeeld als u een familielid van een Nederlander bent. Of als u een essentieel beroep hebt. Ook kennismigranten en studenten krijgen voorrang.

De ambassade waar ik mijn mvv moet ophalen is nog gesloten. Wat nu?

Nog niet alle ambassades kunnen open gaan. Dit komt door de lokale situatie. Is uw ambassade nog gesloten? Buitenlandse Zaken geeft dan alleen een mvv af als u onder een uitzonderingscategorie van het EU-inreisverbod valt. Of als u met uitzonderlijke spoed een mvv nodig hebt. En de lokale situatie dit toelaat. Dit verschilt per ambassade. Het is dus mogelijk dat u toch nog geen mvv op kunt halen. De IND vindt uw zaak alleen spoed als u aan deze drie criteria voldoet:

 • U kunt bewijzen dat u op dit moment naar Nederland kunt reizen. Dit betekent dat er geen fysieke blokkades zijn en dat de grenzen open zijn. Er vertrekken vluchten vanuit uw land naar Nederland.

 • Uw werk of onderzoek valt onder de vitale functies.

 • U moet uitleggen waarom uw zaak spoed heeft. En u moet bewijzen dat deze spoed te maken heeft met uw vitale functie.

Laat uw werkgever contact opnemen met de IND als u aan alle drie de criteria voldoet. De IND bepaalt dan of de zaak inderdaad spoed heeft.

Krijg ik extra tijd om de mvv op te halen, vanwege de coronamaatregelen?

U hebt normaal 3 maanden de tijd om de mvv op te halen. Dit is verlengd tot 6 maanden door de coronacrisis. Lukt het u niet om binnen 6 maanden uw mvv op te halen door het coronavirus? De ambassade of het consulaat gaat hier soepel mee om als u de mvv toch nog binnen 3 maanden na die 6 maanden ophaalt. U krijgt de mvv als u bij die afspraak uitlegt dat u door de coronacrisis de mvv niet eerder kon ophalen. U moet de mvv dus ophalen binnen 9 maanden na de positieve beslissing van de IND. Kijk voor meer informatie over afspraken bij de ambassade of het consulaat in de Q&A's voor visum lang verblijf (mvv) op de website nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster).  

Door het coronavirus kan ik de mvv niet op tijd (binnen 9 maanden) ophalen. Of niet op tijd naar Nederland reizen met de mvv. Moet ik een nieuwe mvv aanvragen?

Kunt u binnenkort wel naar Nederland reizen? Maar is uw mvv dan niet meer geldig? U kunt een nieuwe afspraak maken als de ambassade of het consulaat open is. Die afspraak moet zijn binnen 90 dagen nadat uw huidige mvv is verlopen. Bij die afspraak moet u uitleggen dat u door de maatregelen niet met uw mvv kon reizen. De ambassade of het consulaat geeft u dan een nieuwe mvv (gratis). 

Is uw mvv meer dan 90 dagen verlopen? Of hebt u de mvv niet binnen 9 maanden kunnen ophalen? Dan kan de ambassade of het consulaat u niet direct een nieuwe mvv geven. U moet dan eerst een nieuwe aanvraag doen. Dit kan op dezelfde manier als u de eerdere aanvraag deed. U moet dan ook opnieuw betalen voor de aanvraag. Krijgt u opnieuw een positieve beslissing op die aanvraag? Maak dan een afspraak voor het ophalen van uw nieuwe mvv. Kijk voor meer informatie over afspraken bij de ambassade of het consulaat in de Q&A's voor visum lang verblijf (mvv) op de website nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster).  

Ik wil mijn mvv ophalen, maar de ambassade (of het consulaat) in het land waar ik verblijf is nog gesloten. Ik zie dat ik wel een afspraak kan maken bij de Nederlandse ambassade in een buurland, mag dit?

Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Het is namelijk erg druk bij ambassades en consulaten die weer open zijn. De volgende situatie moet voor u gelden:

 • Uw zaak heeft spoed. Dit is zo als de periode van 9 maanden waarin u uw mvv kunt ophalen bijna voorbij is;
 • U kunt naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open;
 • De ambassade of het consulaat in het buurland heeft tijd en ruimte om uw zaak over te nemen. Dit bekijkt de IND.

De IND moet toestemming geven om uw mvv bij een andere ambassade op te halen. Bel daarom uw contactpersoon bij de IND. Het telefoonnummer staat in de brief van de IND waarin staat dat u een mvv krijgt. De contactpersoon bekijkt dan of uw zaak spoed heeft. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Krijgt u toestemming? Pas dan kunt u een afspraak maken bij de ambassade voor het ophalen van uw mvv.

Wilt u naar Nederland komen als student? Dan moet uw Nederlandse onderwijsinstelling contact opnemen met de IND over het wijzigen van de ambassade. Lees meer hierover onder het kopje Werkgever, onderwijs- of onderzoeksinstelling.

Gaan de basisexamens inburgering in het buitenland door?

Bij sommige ambassades is het weer mogelijk om examens te maken. Is het examen van u of uw echtgenoot of partner afgezegd? Dan krijgt u bericht zodra het weer mogelijk is om een afspraak te maken. Meer informatie leest u in de q&a's voor basisexamen inburgering buitenland op nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster). Algemene informatie over het basisexamen inburgering in het buitenland vindt u op naarnederland.nl (opent in nieuw venster).

Verblijfsvergunning

Laatst bijgewerkt: 28 december 2021

De informatie hieronder is verdeeld in een algemeen deel, en delen met extra informatie over een bepaald verblijfsdoel:

 • Verblijfsvergunning: algemene informatie
 • EU
 • Familie
 • Werk
 • Studie en zoekjaar

Verblijfsvergunning: algemene informatie

Kan ik met een verblijfsvergunning een afspraak maken voor een coronavaccinatie?

Ook als u tijdelijk in Nederland bent, kunt u (binnenkort) een afspraak maken voor een vaccinatie. U hebt geen verblijfsvergunning nodig voor een coronavaccinatie. Wel een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort. Meer weten over vaccinaties? Kijk dan op Ik ben tijdelijk in Nederland. Kan ik in Nederland een coronavaccinatie krijgen? | Rijksoverheid.nl.

Ik ben in het buitenland en heb een geldige verblijfsvergunning, maar ik kan niet terugkeren naar Nederland. Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag u maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang u buiten Nederland mag verblijven hangt af van welke verblijfsvergunning u hebt. Kijk voor meer informatie op de pagina In het buitenland verblijven met een verblijfsvergunning. Kunt u door de maatregelen tegen corona niet op tijd terug naar Nederland reizen? Als u kunt uitleggen dat dit niet uw schuld is, dan heeft dit geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.  Het heeft ook geen gevolgen voor aanvragen in de toekomst. Bijvoorbeeld als u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of naturalisatie wilt aanvragen.  

Ik ben in het buitenland en mijn verblijfsvergunning is verlopen of verloopt bijna. Wat kan ik doen?

Uw verblijfsvergunning verlengen bij de IND kan ook vanuit het buitenland. Doe dit het liefst voor uw verblijfsvergunning verloopt. Vraagt u verlenging aan als uw verblijfsvergunning al verlopen is? Dan krijgt u een misschien een verblijfsgat. Kunt u door de maatregelen bepaalde documenten niet (op tijd) meesturen? Dan gaat de IND hier soepel mee om. Is uw aanvraag voor verlenging goedgekeurd? Maak dan zelf een afspraak voor het ophalen van uw verblijfsdocument bij een IND-loket. U kunt uw verblijfsdocument niet laten ophalen door iemand anders.

Wilt u naar Nederland reizen en hebt u hiervoor een visum nodig vanwege uw nationaliteit? Om zonder geldige verblijfsvergunning terug naar Nederland te reizen, moet u dan een inreisvisum aanvragen. Dit kan alleen als u nog wel steeds recht op verblijf hebt in Nederland. Met een inreisvisum kunt u Nederland inreizen. Lees op de website van Buitenlandse Zaken of u een inreisvisum kunt aanvragen in uw land (opent in nieuw venster).

Ik zou een verblijfsdocument of verblijfssticker moeten ophalen bij een IND-loket, maar dat kan in mijn geval nu niet. Heb ik nu wel de rechten die horen bij mijn verblijfsvergunning?

Hebt u een verlopen verblijfsdocument en een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor verlenging van uw verblijfsvergunning? Dan hebt u ook zonder uw nieuwe verblijfsdocument de rechten die horen bij uw geldige verblijfsvergunning. U mag in dat geval bijvoorbeeld werken, als uw verblijfsvergunning dat toestaat. De rechten van uw verblijfsvergunning staan in de brief met de beslissing op uw verlengingsaanvraag. Hebt u een referent? Dan heeft uw referent deze brief gekregen.

Hebt u nog geen besluit gekregen op uw aanvraag? Of wilde u om een andere reden een verblijfssticker ophalen? Als u recht hebt om in Nederland te verblijven, dan geldt dit verblijfsrecht ook zonder sticker. Hebt u een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning? En wilt u werken? Dan hebt u een verblijfsdocument of verblijfssticker nodig waarop staat dat u mag werken. Maak hiervoor online een afspraak bij een IND-loket of expat center.

Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?

Vraag een verlenging aan van uw verblijfsdocument als dit mogelijk is. Is verlenging niet mogelijk? Dan moet u Nederland verlaten, als dit kan. De Nederlandse overheid begrijpt dat het in deze periode moeilijker kan zijn terug te keren. Maar de overheid verwacht wel dat u probeert terug te keren als uw verblijfsrecht afloopt. Keert u niet op tijd terug terwijl daarvoor al wel de mogelijkheden zijn? Dan kunt u een inreisverbod krijgen van de Koninklijke Marechaussee. Behalve als u kunt laten zien dat eerder vertrek niet mogelijk was. Hebt u hulp nodig om terug te keren? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van uw land in Nederland (opent in nieuw venster).

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Ik of mijn partner of familielid moet een tbc-onderzoek (tuberculose) laten doen bij de GGD. De GGD bij mij in de regio doet tijdelijk geen tbc-onderzoeken. Wat nu?

Normaal gesproken moet het tbc-onderzoek zijn gedaan binnen 3 maanden na het krijgen van de verblijfsvergunning. Lukt dit niet binnen 3 maanden, omdat de GGD tijdelijk geen tbc-onderzoek doet? Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus gaat de IND hier soepel mee om. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD, zodra dit weer kan. Wilt u weten of u (weer) tbc-onderzoek kunt laten doen? Kijk dan op de website van de GGD bij u in de regio, via ggd.nl (opent in nieuw venster).

EU

Ik ben in Nederland als familielid van een EU/EER-onderdaan of Zwitser. Kan ik toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht aanvragen?

Tot 1 maart 2022 kunt u toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht alleen schriftelijk aanvragen. Dit kan alleen als u in Nederland bent. Bekijk de voorwaarden en het aanvraagformulier 'Toetsing aan het EU-recht (bewijs van rechtmatig verblijf)'. Wilt u in Nederland wonen bij uw minderjarige Nederlandse kind? Dan gelden andere voorwaarden. Bekijk de voorwaarden voor ouder(s) van een minderjarig Nederlands kind. 

Als u deze aanvraag doet, moet het familielid waarbij u verblijft (de burger van de Unie) staan ingeschreven bij de IND. Een inschrijving bij de gemeente (BRP) is niet genoeg. Ook inschrijven bij de IND kan tijdelijk alleen schriftelijk. Vul hiervoor het formulier 'Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht)' in. En stuur dit op samen met de aanvraag. Staat uw familielid al ingeschreven bij de IND? Dan hoeft dit niet opnieuw. Voeg in dat geval bij de aanvraag een kopie van het verblijfsdocument van uw familielid.

Stuur de ingevulde formulieren en alle gevraagde documenten in 1 envelop naar: 
Immigratie- en Naturalisatiedienst
Postbus 16
9560 AA Ter Apel

Afspraak maken voor afnemen biometrie

U krijgt een ontvangstbevestiging waarin we u vragen om een afspraak te maken bij een IND-loket. Bij die afspraak laat u biometrische gegevens afnemen (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening). Ook uw familielid moet een afspraak voor biometrie maken.

Brief IND geldt als bewijs rechtmatig verblijf

U krijgt een brief van de IND waarin staat hoe u de leges (kosten) van de aanvraag betaalt. In deze brief staat ook dat u volgens de wet in Nederland mag verblijven tijdens de procedure (rechtmatig verblijf). En er staat in of u tijdens de beoordeling van uw aanvraag mag werken in Nederland. De brief geldt samen met uw paspoort als bewijs van rechtmatig verblijf. Bijvoorbeeld voor organisaties van de overheid en werkgevers. De brief vervangt tijdelijk de verblijfsaantekening (sticker) in uw paspoort.  

Bel de IND alleen bij spoed. Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • De brief waarin staat dat u in Nederland mag wonen (en werken) is niet meer geldig. In de brief staat tot welke datum hij geldig is. U hebt nog geen beslissing gekregen op uw aanvraag.
 • Een werkgever of organisatie van de overheid accepteert de brief niet als bewijs van rechtmatig verblijf. 
 • In uw brief staat niets over uw rechten om in Nederland te verblijven en werken.

Ik heb vóór de coronacrisis een aanvraag toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht gedaan bij een IND-loket. Nu heb ik niet meer voldoende middelen van bestaan. Wat nu?

Kunt u bewijzen dat de coronacrisis de directe oorzaak is dat u niet (meer) aan de middeleneis voldoet? Dan wordt  het verblijfsrecht niet beëindigd of wordt uw aanvraag niet afgewezen om die reden. U moet wel voldoende middelen van bestaan hebben gehad toen u de aanvraag deed bij een IND-loket.

Familie

Ik wil een verblijfsvergunning aanvragen voor mijn partner of familielid. Door de coronacrisis voldoe ik tijdelijk niet aan de inkomenseisen. Wat nu?

Vraagt u een eerste verblijfsvergunning aan voor uw familielid? Bij de voorwaarden voor de verblijfsvergunning hoort dat uw inkomen hoog genoeg moet zijn (voldoende). En dat u het inkomen lang genoeg ontvangt (duurzaam). Deze eisen voor inkomen gelden nog steeds. De IND gaat alleen soepel om met de inkomenseisen als u op het moment dat u de verblijfsvergunning aanvraagt voldoende verdiende, maar u daarna door de coronacrisis tijdelijk minder bent gaan verdienen. Lees meer over de inkomenseisen voor een verblijfsvergunning voor uw familielid.

Ik ben referent en heb een verblijfsvergunning aangevraagd (nog geen beslissing gekregen) voor mijn partner of familielid. Door de coronacrisis voldoe ik niet meer aan de inkomenseisen. Wat nu?

Bij de voorwaarden voor de verblijfsvergunning hoort dat uw inkomen hoog genoeg moet zijn (voldoende). En dat u het inkomen lang genoeg ontvangt (duurzaam). Door de coronacrisis gaat de IND in bepaalde situaties soepeler om met de inkomenseisen.

 • Bij inkomen uit arbeid in loondienst
  Door de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die intussen is stopgezet, kunt u tijdelijk minder inkomen hebben. Komt u daardoor onder het normbedrag uit? Omdat de wtv tijdelijk is, ziet de IND uw lagere inkomen als voldoende. U moet wel voldoende inkomen hebben gehad toen u de aanvraag deed.

  Uw aanvraag wordt tijdelijk niet afgewezen omdat uw inkomen door de coronacrisis niet meer duurzaam is. Bijvoorbeeld omdat u uw baan kwijtraakt door de coronacrisis. U moet de aanvraag wel gedaan hebben toen uw inkomen nog wel duurzaam was.

  Was uw inkomen al niet voldoende en/of duurzaam toen u de aanvraag deed? Dan gaat de IND niet soepeler om met de inkomenseisen.
 • Bij inkomen uit arbeid als zelfstandige of flexwerker
  Normaal gesproken mag u geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u als zelfstandig ondernemer of flexwerker door de coronacrisis mogelijk tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Doet u een beroep op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)? Of op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dan ziet de IND uw inkomen als voldoende. We wijzen de aanvraag voor uw partner of familielid dan niet af op de inkomenseis. Deze uitzondering geldt alleen voor de Tozo en TOFA. U moet de aanvraag wel gedaan hebben toen uw inkomen nog wel voldoende en duurzaam was.

  Was uw inkomen al niet voldoende en/of duurzaam toen u de aanvraag deed? Dan gaat de IND niet soepeler om met de inkomenseisen.

Doorgeven aan de IND

Voldoet u niet meer aan de inkomenseisen? U bent verplicht om dit in een brief te laten weten aan de IND. Het adres staat op de pagina 'Post'. Meer informatie over plichten van een referent staat op de pagina 'Plichten van de referent voor een familielid'.

Werk

Ik heb een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer en maak gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Heeft dit gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken mag u met een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer geen bijstandsuitkering ontvangen. Maar, de IND begrijpt dat u door de coronacrisis tijdelijk bijstand nodig kunt hebben. Maakt u gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), dan zult u uw verblijfsvergunning om die reden niet verliezen. Dit geldt ook voor de verblijfsvergunning van uw partner of familielid, als u daarvoor referent bent. U moet wel aan de IND laten weten dat u gebruik maakt van de Tozo. Hoe dit moet staat op de pagina 'Plichten van de vreemdeling'. Kijk voor meer informatie over de Tozo op de website van Ondernemersplein (opent in nieuw venster).

Mijn verblijfsvergunning als start-up loopt binnenkort af. Ik wil daarom een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Welke gevolgen heeft de coronacrisis op mijn aanvraag?

Bij de beoordeling van de aanvraag als zelfstandig ondernemer (na verblijf als start-up) kijkt de IND normaal gesproken naar de kans dat de start-up slaagt. Daarbij is een verklaring van de facilitator belangrijk. Door de coronacrisis is het moeilijk om in te schatten of een start-up zal slagen. Daarom zal de IND vooral kijken naar de voortgang en samenwerking tijdens het afgelopen jaar en de slagingskansen onder normale omstandigheden. De verklaring van de facilitator blijft daarbij belangrijk. Ook moet u nog steeds voldoen aan de voorwaarden die gelden voor een verblijf als zelfstandige. Welke voorwaarden dit zijn staat op de pagina 'Zelfstandig ondernemer'.

Ik heb een verblijfsvergunning met als verblijfsdoel kennismigrant of arbeid in loondienst. Door de coronacrisis verdien ik tijdelijk minder dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?

U moet voldoen aan een maandelijks looncriterium. Dat looncriterium blijft gelden. Dit betekent dat u niet minder mag verdienen dan het normbedrag dat voor u geldt. Als uw werkgever gebruikt heeft gemaakt van de tijdelijke regeling Werktijdverkorting (wtv), die inmiddels is stopgezet, dan gaat de IND hier soepel mee om. Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken als u om die reden tijdelijk minder loon kreeg. Komt uw loon om een andere reden onder het normbedrag uit? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Uw werkgever moet het aan de IND laten weten als u minder verdient dan het looncriterium.

Studie en zoekjaar

Ik heb een verblijfsvergunning als student. Door de coronacrisis heb ik tijdelijk minder inkomen dan de inkomenseis die voor mij geldt. Wat betekent dit voor mijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken moet u als student laten zien dat u genoeg geld hebt voor het komende studiejaar. Bekijk de inkomenseisen voor studenten. Door de coronacrisis gaat de IND soepel om met deze inkomenseis. Dit geldt voor het studiejaar 2020-2021. En alleen voor studenten die in 2019-2020 al in Nederland studeerden. Hebt u minder inkomen dan de eis door de coronacrisis? Uw verblijfsvergunning wordt niet ingetrokken om die reden. U moet wel nog steeds doorgeven aan uw onderwijsinstelling hoeveel geld u hebt voor het komende jaar. En u mag nog steeds geen bijstandsuitkering aanvragen. Krijgt u geld uit de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dit heeft geen gevolgen voor uw verblijfsvergunning.

Ik heb een verblijfsvergunning 'zoekjaar hoogopgeleiden'. Door de coronacrisis lukt het me niet om binnen een jaar een baan te vinden. Kan ik mijn verblijfsvergunning verlengen?

De verblijfsvergunning voor 'zoekjaar hoogopgeleiden' is 1 jaar geldig en kan niet verlengd worden. Dit staat in de wet. Het aanpassen van de wet vanwege de coronacrisis vindt de regering te ingrijpend. Dit komt omdat onduidelijk is hoe snel de situatie op de arbeidsmarkt verbetert.

Wat kan de IND voor mij doen?
De IND begrijpt dat de coronacrisis grote invloed heeft op de mogelijkheden voor internationale studenten om als kennismigrant te gaan werken. En de IND weet dat uw kennis en talent belangrijk is voor Nederland. Daarom is besloten om de voorwaarden voor het verlaagde salariscriterium voor kennismigranten te versoepelen. Het lage salariscriterium zal ook gelden voor iedereen die:

 • Een verblijfsvergunning voor 'zoekjaar hoogopgeleiden' heeft gehad; en
 • Binnen het zoekjaar (1 jaar) geen baan als kennismigrant heeft gevonden; en
 • Binnen 3 jaar na afstuderen alsnog een baan als kennismigrant vindt (vanuit het buitenland).

Dit betekent dat u na uw zoekjaar niet langer in Nederland mag blijven om een baan te zoeken. Maar het lage salariscriterium kan gunstig voor u zijn. Het maakt het makkelijker voor starters om vanuit het buitenland een baan als kennismigrant in Nederland te vinden.

Is uw verblijfsvergunning verlopen, maar kunt u door de maatregelen tegen het coronavirus Nederland niet verlaten? Lees wat u moet doen onder de vraag 'Ik heb geen recht meer om in Nederland te blijven. Maar ik kan niet terugkeren naar mijn land. Is dit een probleem?' (onder het kopje Verblijfsvergunning: algemene informatie)

Informatie voor werkgever

​Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
I
nformatie voor onderwijsinstellingen verplaatst, zie kopje Informatie voor onderwijsinstelling
Vraag 2 toegevoegd - maximale verblijf werknemer buiten Nederland
Vraag 3 en 4 verwijderd (niet meer relevant)

Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn werknemer niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?

Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:

 • De werknemer voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.
 • De werknemer voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.
 • De werknemer met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld als een kennismigrant de komende periode minder verdient dan het salariscriterium, omdat hij niet kan werken.

Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen, en de meldingsformulieren staan op de pagina's Wettelijke verplichtingen (erkend) referent arbeid en Wettelijke verplichtingen erkende referent onderzoeker

Hoe lang kan mijn werknemer in het buitenland verblijven zonder gevolgen voor de verblijfsvergunning?

Iemand met een verblijfsvergunning mag maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Hoelang precies hangt af van de verblijfsvergunning. Voor kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers geldt dat ze in totaal (opgeteld) niet meer dan 8 maanden in een periode van 12 maanden buiten Nederland mogen werken. Ook bij verblijf buiten Nederland moeten ze voldoen aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning, zoals het salariscriterium. Blijft uw werknemer langer dan de maximaal toegestane periode buiten Nederland? Dan kan sprake zijn van verplaatsing van het hoofverblijf. En kan de vergunning worden ingetrokken, of niet verlengd.  Kijk voor meer informatie op de pagina 'Hoofdverblijf in Nederland'. 

Melden bij IND

Blijft uw werknemer langer in het buitenland dan toegestaan? Dan moet u dit melden bij de IND. Kan uw werknemer door het coronavirus niet op tijd terug naar Nederland reizen? Dan moet u kunnen bewijzen dat er geen mogelijkheden zijn voor uw werknemer om naar Nederland te reizen. Deze melding geeft u door via Portaal Zakelijk. Of een van de meldingsformulieren die staan op de pagina's Wettelijke verplichtingen (erkend) referent arbeid en Wettelijke verplichtingen erkende referent onderzoeker

Kies in het formulier bij situaties voor de optie 'overig'. En zet in de toelichting wat de reden is dat uw werknemer niet naar Nederland kan komen. Voeg bewijsstukken toe aan het formulier. De IND beoordeelt deze meldingen door naar de individuele situatie van de werknemer te kijken.  

Ik wil graag besparen op mijn loonkosten. Heeft het gevolgen als ik mijn werknemer minder uren laat werken of onbetaald verlof laat opnemen?

Uw werknemer moet voldoen aan een bepaald maandelijks salariscriterium. Dat salariscriterium blijft gelden. Bekijk de normbedragen voor salaris. Komt het salaris van uw werknemer uit onder het normbedrag door de maatregelen die u neemt? Dan kan dit gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning van de werknemer. De IND kan de verblijfsvergunning intrekken. Volgens de bestaande informatieplicht moet u het binnen 4 weken melden aan de IND als uw werknemer niet meer voldoet aan het salariscriterium. 

Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via Portaal Zakelijk, of één van de meldingsformulieren op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen, en de meldingsformulieren staan op de pagina's Wettelijke verplichtingen (erkend) referent arbeid en Wettelijke verplichtingen erkende referent onderzoeker

Informatie voor onderwijsinstelling

​Laatst bijgewerkt: 20 april 2021
vraag 1 en 2 - wijziging in maximaal verblijf buiten Nederland voor student per 1 september 2021

Door de maatregelen tegen het coronavirus kan mijn student niet naar Nederland komen. Moet ik dit melden bij de IND?

Ja, volgens de informatieplicht moet u wijzigingen binnen 4 weken melden bij de IND. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:

 • De student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt niet meer naar Nederland.
 • De student voor wie ik verblijf heb aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.
 • De student met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland. En kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning. 

Meld deze en andere wijzigingen die belangrijk zijn voor het verblijfsrecht via DVS of het meldingsformulier op onze website. En zorg dat u deze situaties, vanwege de administratieplicht, ook opneemt in uw administratie. Meer informatie over uw wettelijke verplichtingen en het meldingsformulier staan op de pagina Wettelijke verplichtingen erkende referent studie.

Hoe lang mag een student nu in het buitenland verblijven met een verblijfsvergunning voor studie?

Blijft de student in het buitenland om online onderwijs te volgen? Dan mag de student tot 1 september 2021 maximaal 12 maanden buiten Nederland verblijven. Is de student niet op tijd terug in Nederland? Dan moet u de student afmelden bij de IND.

Vanaf 1 september 2021 mag een student maximaal 6 maanden achterelkaar buiten Nederland zijn. Dit is de regel die ook gold vóór de coronacrisis. Verblijft de student langer dan 6 maanden in het buitenland? Dan ziet de IND dit als verplaatsing van hoofdverblijf. U moet de student in dat geval afmelden bij de IND.

Voorbeelden:

 • De student is tussen 1 maart 2020 en 1 september 2020 vertrokken uit Nederland. De student moet dan binnen 12 maanden terug zijn in Nederland.
 • De student is tussen 1 september 2020 en 1 maart 2021 vertrokken uit Nederland. De student moet dan op 1 september 2021 terug zijn in Nederland.
 • De student vertrekt na 1 maart 2021 uit Nederland. De student moet dan binnen 6 maanden na vertrekdatum terug zijn in Nederland.

Er gelden 2 uitzonderingen waarbij de student langer dan 6 maanden buiten Nederland mag zijn:

 • De student volgt onderwijs in het buitenland als onderdeel van de studie in Nederland.
 • Het verblijf buiten Nederland ligt aan omstandigheden buiten de schuld van de student. Bijvoorbeeld als de student kan bewijzen dat het niet mogelijk was om naar Nederland te reizen. Na uw melding beoordeelt de IND dit per geval.  

Lees meer over hoofdverblijf in Nederland en verblijf in het buitenland.

Niet alle ambassades zijn open. Mag een student zijn mvv ophalen bij een ambassade in een buurland?

Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Het is namelijk erg druk bij ambassades en consulaten die weer open zijn. De volgende situatie moet gelden:

 • De zaak heeft spoed. Dit is bijvoorbeeld zo als de verlengde periode van 9 maanden waarin de mvv opgehaald moet worden bijna voorbij is. De student moet wel kunnen bewijzen dat het niet mogelijk was om de mvv eerder op te halen;
 • De student kan naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open.

Kunt u als onderwijsinstelling laten zien dat dit het geval is? Dan kunt u de IND op de gebruikelijke manier vragen de ambassade te wijzigen. We bekijken dan of uw zaak inderdaad spoed heeft. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Alleen dan kan de IND toestemming geven om de mvv bij een andere ambassade op te halen. Pas daarna kan er een afspraak gemaakt worden bij de ambassade in het buurland. Studenten die zelf contact opnemen met de IND, verwijzen we naar de onderwijsinstelling.

Als een student in het hoger onderwijs studievertraging oploopt door het coronavirus, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?

Heeft de student (uitwisselingsstudent uitgezonderd) aan het eind van het studiejaar te weinig studievoortgang geboekt? Dan moet de onderwijsinstelling bepalen of hiervoor een geldige reden is. Dit heet een verschoonbare reden. De coronacrisis kan een verschoonbare reden zijn van te weinig studievoortgang. Dit valt onder: onvermogen om te studeren. Kan de student een alternatieve vorm van onderwijs volgen? En heeft hij de mogelijkheid om genoeg studiepunten te halen? Dan wordt dit niet gezien als onvermogen om te studeren. Dit staat ook in de richtlijnen van de Landelijke Commissie Gedragscode (opent in nieuw venster).

Heeft de student een verschoonbare reden waardoor hij te weinig studievoortgang boekt? Dan heeft dit geen gevolgen voor zijn verblijfsvergunning. De student hoeft niet te worden afgemeld bij de IND. Ook het melden van de reden is niet nodig. De onderwijsinstelling moet de reden wel opnemen in haar administratie. Meer weten over studievoortgang en gevolgen voor de verblijfsvergunning? Kijk dan op de pagina 'Studievoortgangsmonitor'.

Als een student niet voldoet aan de inkomenseis voor komend studiejaar, heeft dit dan gevolgen voor zijn verblijfsvergunning?

Normaal gesproken moet een student laten zien dat hij genoeg geld heeft voor het komende studiejaar. Door de coronacrisis gaat de IND soepel om met deze inkomenseis. Dit geldt voor het studiejaar 2020-2021. En alleen voor studenten die in 2019-2020 al in Nederland studeerden.  De verblijfsvergunning van een student wordt niet ingetrokken om de reden dat hij niet aan de inkomenseis voldoet door de coronacrisis. De student mag nog steeds geen bijstandsuitkering aanvragen. Krijgt de student geld uit de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA)? Dit heeft geen gevolgen voor de verblijfsvergunning.

Melden bij de IND
Als een student niet aan de inkomenseis voldoet, moet de onderwijsinstelling dit nog steeds melden bij de IND. Vul in op het meldingsformulier: 'student kan i.v.m. corona tijdelijk niet aan het middelenvereiste voldoen'.

Nareis asiel (gezinshereniging)

​Laatst gewijzigd: 9 augustus 2021

Ik ben referent met een asielvergunning. Kan ik nog gezinshereniging aanvragen voor mijn familie?

Ja, u kunt gezinshereniging aanvragen. De IND blijft aanvragen voor gezinshereniging gewoon behandelen. De IND neemt ook nog steeds beslissingen op aanvragen. Wel kan het langer duren voordat een mvv kan worden afgehaald.

Ik heb een geldige mvv, kan ik naar Nederland reizen?

Met een geldige mvv krijgt u toegang tot Nederland, of een ander Schengenland. Controleer voordat u naar Nederland reist eerst de checklist op Rijksoverheid.nl. Bekijk de 'Checklist: Inreizen in Nederland' van Rijksoverheid. (opent in nieuw venster).

Kan mijn familielid de mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade?

Dat verschilt per ambassade. Sommige ambassades en consulaten zijn open en sommige gesloten. Meer informatie staat in de Q&A's voor visum lang verblijf (mvv) op de website nederlandwereldwijd.nl (opent in nieuw venster).

De IND kan uw aanvraag wel goedkeuren. De IND geeft daarmee alvast toestemming aan Buitenlandse Zaken om de mvv af te geven.

Krijgt mijn familielid extra tijd om de mvv op te halen, vanwege de coronamaatregelen?

Uw familielid krijgt 6 maanden de tijd om uw mvv af te halen. Lukt het uw familielid niet om binnen 6 maanden uw mvv op te halen door het coronavirus? De ambassade of het consulaat gaat hier soepel mee om als uw familielid de mvv toch nog binnen 3 maanden na die 6 maanden ophaalt. Uw familielid moet dan bij de afspraak uitleggen dat het ophalen van de mvv niet eerder kon door de coronacrisis. De mvv moet dus worden opgehaald binnen 9 maanden na de positieve beslissing van de IND.

Door het coronavirus kan mijn familielid de mvv niet op tijd (binnen 9 maanden) ophalen. Of niet op tijd naar Nederland reizen met de mvv. Moet ik een nieuwe mvv aanvragen?

Kan uw familielid binnenkort wel naar Nederland reizen? Maar is de mvv dan niet meer geldig? Uw familielid kan een nieuwe afspraak maken als de ambassade of het consulaat weer open is. Die afspraak moet zijn binnen 90 dagen nadat de huidige mvv is verlopen. Bij die afspraak moet uw familielid uitleggen dat het door de maatregelen niet lukte om met de mvv te reizen. De ambassade of het consulaat geeft uw familielid dan een nieuwe mvv (gratis).

Is de mvv meer dan 90 dagen verlopen? Of heeft uw familielid de mvv niet binnen 9 maanden kunnen ophalen? Dan kan de ambassade of het consulaat uw familielid niet direct een nieuwe mvv geven. U moet dan eerst een nieuwe aanvraag doen.

De IND heeft hiervoor een speciaal kort aanvraagformulier gemaakt. Download het korte aanvraagformulier: de herhaalde aanvraag na problemen eerste mvv door het coronavirus. Dit formulier is korter, omdat we al positief hebben beslist op uw eerdere aanvraag. We hebben al uw gegevens nog in ons systeem staan. Daarom hoeft u niet alle gegevens en documenten nog een keer op te sturen. Ook kan de IND hierdoor sneller beslissen op uw aanvraag. U krijgt binnen 4 weken een beslissing van ons. Daarom krijgt u geen brief van ons als we uw aanvraag hebben ontvangen. U krijgt alleen de beslissing. Wel kunt u de aanvraag volgen in Mijn IND. Lees meer informatie over Mijn IND. U kunt dit korte formulier maar één keer gebruiken. Gebruik het formulier daarom alleen als u echt naar Nederland kunt reizen. Of naar de ambassade kunt gaan.

Let op, dit geldt alleen als er sinds het moment dat u de vorige aanvraag deed geen veranderingen zijn geweest in uw situatie. Of in de situatie van uw gezinsleden. Zijn er in de tussentijd wel veranderingen geweest? Stuur dan het normale (lange) aanvraagformulier op. Download het normale aanvraagformulier: 'aanvraag voor een 'machtiging tot voorlopig verblijf - nareis asiel' (647). Stuurt u het korte formulier op en ziet de IND dat er veranderingen zijn? Dan moet u toch nog het normale aanvraagformulier opsturen.

Mijn familielid wil de mvv nareis ophalen, maar de ambassade (of het consulaat) in het land waar mijn familielid verblijft is nog gesloten. Kan mijn familielid naar een ambassade in een buurland?

Dit mag alleen in de volgende situatie:

 • U (de referent) hebt een verblijfsvergunning asiel en uw aanvraag voor gezinshereniging is goedgekeurd;

 • Uw familielid kan naar het buurland reizen. Er zijn geen fysieke blokkades en de grenzen zijn open;

 • De ambassade of het consulaat in het buurland heeft tijd en ruimte om uw zaak over te nemen. Dit bekijkt de IND.

De IND moet toestemming geven om uw mvv bij een andere ambassade op te halen. Bel daarom uw contactpersoon bij de IND. Het telefoonnummer staat in de brief van de IND waarin staat dat uw familielid een mvv krijgt. De contactpersoon bekijkt dan of u een mvv in een buurland mag ophalen. En of er ruimte is bij de ambassade in het buurland. Krijgt u toestemming? Pas dan kunt u een afspraak maken bij de ambassade voor het ophalen van uw mvv.

Ik heb een brief gekregen waarin staat dat de aanvraag niet compleet is (herstel verzuim). Door de maatregelen tegen het coronavirus kan ik de informatie niet op tijd opsturen. Wat moet ik doen?

De IND begrijpt dat het door de maatregelen moeilijker kan zijn om documenten op tijd op te sturen. Neem contact op met uw contactpersoon als u niet op tijd kunt reageren op de brief.

Gaan DNA-onderzoeken door?

Ambassades in het buitenland zijn weer gestart met afspraken maken voor DNA-onderzoeken. Maar dit gebeurt nog steeds heel weinig. IOM neemt sinds 1 mei 2021 DNA af van gezinsleden in Soedan, Turkije en Griekenland. Uw contactpersoon bij de IND vraagt aan IOM om DNA-materiaal af te nemen. IOM belt daarna uw gezinslid om een afspraak te maken voor het DNA-onderzoek.

Bij het IND-loket in Utrecht maken we weer afspraken met referenten voor een DNA-onderzoek. Een medewerker van het IND-loket maakt deze afspraak voor u en laat dit weten aan uw contactpersoon. Uw contactpersoon stuurt u een brief waarin staat wanneer u de afspraak heeft voor het DNA-onderzoek.

Gaan interviews (identificerende gehoren) door?

Op sommige ambassades kunnen interviews doorgaan via een beeldverbinding (video conferencing). Daarnaast werkt de IND samen met UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. UNHCR kan soms voor een veilige beeldverbinding zorgen, als dit niet lukt bij de ambassade. UNHCR kan dit doen in Ethiopië, Irak, Iran, Jordanië, Marokko, Pakistan, Saoedi-Arabië, Senegal, Oeganda, Tunesië en Libië. In Syrië zijn alleen interviews mogelijk voor nareizigers met een niet-Syrische nationaliteit.

U hoeft niet zelf een afspraak voor een interview te maken. De IND maakt een afspraak voor uw gezinslid als dit kan. U en uw gezinslid krijgen hierover bericht. Het interview wordt altijd afgenomen door een medewerker van de IND.

Er zijn nog geen interviews mogelijk in Libanon en Jemen.

Moet mijn familielid in quarantaine na aankomst in Nederland?

Dit hangt af van het land waaruit uw familielid is gereisd. Soms moet uw familielid 10 dagen in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland (opent in nieuw venster). Woont u op een opvanglocatie van het COA? Dan kan uw familielid daar in quarantaine. 

Waar moet mijn familielid zich melden in Nederland?

Uw familielid meldt zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 

Asiel

Laatst bijgewerkt: 16 november 2021

Moet ik in quarantaine als ik asiel aanvraag?

De meeste mensen die asiel aanvragen hoeven niet in quarantaine. Dit moet wel als u komt uit een gebied met een zeer hoog coronarisico. Sinds 1 juni 2021 geldt voor reizigers uit die gebieden een quarantaineplicht volgens de wet. Komt u niet uit een gebied met een zeer hoog risico? Dan hoeft u alleen in quarantaine bij een positieve coronatest of als u in contact bent geweest met een besmet persoon.

Wat betekent het als ik in quarantaine moet?

U wordt dan in ieder geval 5 dagen opgevangen in een apart gebouw in Ter Apel. U zet uw handtekening op een quarantaineverklaring. Dit is een papier waarin staat dat u zich moet houden aan de regels voor quarantaine. Tijdens de quarantaine krijgt u 3 coronatesten: op dag 1, 3 en 5. Bij een negatieve test op dag vijf hoeft u niet meer in quarantaine. U gaat dan naar de normale opvang. Uw asielprocedure gaat door, behalve als u positief test op corona. Wilt u niet getest worden? Dan moet u 10 dagen in quarantaine. Uw asielprocedure stopt tijdens die periode. Meer informatie krijgt u op locatie van het COA en de IND.

Hoe ziet de asielprocedure er nu uit?

Na de medische controle doet de AVIM (vreemdelingenpolitie) de identificatie en registratie. Ook laten zij asielzoekers de asielaanvraag tekenen. Asielzoekers kunnen gebruik maken van de opvang bij het COA. Na een aantal dagen krijgt de asielzoeker het eerste gesprek met de IND: het aanmeldgehoor. Dit gebeurt op een IND-locatie of via telehoren. Telehoren gaat via een beeldverbinding met een IND-medewerker. De tolk sluit ook via een beeldverbinding bij het gesprek aan. Meer informatie over telehoren staat ook in de brieven onder 'meer informatie' op onze asielpagina.

Op sommige IND-locaties zijn er weer gehoren waarbij de medewerker van de IND, de asielzoeker en de tolk in één kamer zitten. Hoe kan dit veilig?

Voor de veiligheid staan er plastic schermen tussen de personen in de kamer. Verder gelden de maatregelen die ook op andere plekken bij de IND gelden. Dus ook voor IND-medewerkers, tolken en asielzoekers geldt:

In onze gebouwen gelden de volgende (extra) maatregelen:

 • Bij binnenkomst stellen wij vragen over de gezondheid van u en de personen met wie u samenwoont. Beantwoordt u één van deze vragen met ja? Dan krijgt u geen toegang tot het gebouw.

 • We schudden geen handen.

 • We houden 1,5 meter (2 armlengtes) afstand.

 • Was of desinfecteer uw handen bij binnenkomst.

 • Kom alleen naar de afspraak.

 • Draag een mondkapje. 

Het is belangrijk dat u zich aan deze maatregelen houdt. Houdt u zich niet aan deze maatregelen? Dan krijgt u mogelijk geen toegang tot het gebouw. Ook kan dit gevolgen hebben voor uw aanvraag. 

Wanneer moet ik de afspraak voor mijn gehoor afzeggen?

Blijf thuis als u één van de vragen hieronder met 'ja' beantwoordt. Deze vragen stellen we ook als u binnenkomt op de IND-locatie.

 • Had u één of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?

  • Hoesten

  • Verkoudheidsklachten

  • Verhoging of koorts

  • Benauwdheid

  • Reuk- en/of smaakverlies

 • Hebt u op dit moment een huisgenoot met milde klachten en koorts en/of benauwdheid?

 • Hebt u het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (met een test)?

 • Hebt u een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus? En hebt u in de afgelopen 10 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?

 • Bent u in quarantaine omdat u:

  • nauw contact had met iemand bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

  • bent (terug)gekomen uit een COVID-19-risicogebied? (zie ook wijsopreis.nl).

  • bent gewaarschuwd door de Coronamelder-app?

Kunt u één van deze vragen met ja beantwoorden? Zeg dan uw afspraak af. Lees meer informatie over coronaklachten op de website van het RIVM.

Hoe moet ik de afspraak voor mijn gehoor afzeggen?

Vertel aan een medewerker van het COA dat u niet naar de afspraak kunt gaan. Het COA belt dan de IND om uw afspraak te verzetten. De IND plant het gehoor direct opnieuw voor u in. U en uw advocaat krijgen binnen een paar dagen een nieuwe uitnodiging. De nieuwe afspraak zal 4 of 5 weken zijn na de dag dat u de uitnodiging hebt gekregen. Hebt u dan nog steeds klachten? Dan verzet de IND uw afspraak opnieuw.

Ik heb asiel aangevraagd en wacht op een beslissing van de IND. Duurt het door de coronamaatregelen langer voor ik een beslissing krijg?

De IND heeft normaal 6 maanden de tijd om te beslissen op een asielaanvraag. Deze periode heet de beslistermijn. Op 15 mei 2020 is besloten dat de IND 6 maanden langer de tijd krijgt om te beslissen. Dit geldt voor u als u asiel hebt aangevraagd en de beslistermijn op 20 mei 2020 nog niet voorbij was. Ook als de IND al eerder de beslistermijn voor uw aanvraag heeft verlengd.

De IND was op 20 mei 2020 al te laat met beslissen op mijn aanvraag. Krijgt de IND bij mijn aanvraag ook extra tijd om te beslissen?

Nee, de IND krijgt geen uitstel voor zaken waarin we al te laat zijn met beslissen. De IND gaat zo snel mogelijk een beslissing nemen op deze aanvragen. Het besluit van de staatssecretaris verandert daar niets aan.

Waarom heeft de IND langer de tijd om te beslissen?

De IND heeft 6 maanden extra de tijd gekregen, omdat door de coronamaatregelen alle asielprocedures tijdelijk waren stilgelegd. Op dit moment is de IND bezig de normale procedures zoveel mogelijk weer op te starten. De IND is sinds april bijvoorbeeld begonnen met telehoren. Maar we kunnen nog steeds minder gehoren afnemen dan voor de coronacrisis. Ook kosten veel stappen bij het telehoren meer tijd. Dit komt bijvoorbeeld omdat extra ruimtes en apparaten nodig zijn. Daarom heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dit besluit genomen (opent in nieuw venster).

Krijg ik een brief over de verlenging van de beslistermijn?

Nee, u krijgt geen brief. De IND informeert u en uw hulpverleners op deze website.

Waar kunnen asielzoekers zich melden voor asiel?

Asielzoekers kunnen zich gewoon melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze zullen de asielprocedure doorlopen in Ter Apel of Budel. In Ter Apel krijgen asielzoekers een medische controle. Bij deze controle wordt ook gecontroleerd op coronaklachten (temperatuur meten). Ze krijgen ook informatie over de maatregelen om coronabesmetting te voorkomen.

Is bij de bewoners in de asielzoekerscentra (AZC) aandacht voor het coronavirus? 

Ja, de bewoners hebben informatie gekregen over het coronavirus en de maatregelen. Lees meer over de opvang en het coronavirus op de website van het COA (opent in nieuw venster).

Kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers nog wel vertrekken naar het land van herkomst?

Dit is voor elke zaak en voor elk land anders. Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) bekijkt dit per zaak en per dag.

De Europese grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten Europa. Kunnen asielzoekers nog wel asiel aanvragen bij de grens?

De grensprocedure blijft hetzelfde. Mensen kunnen nog steeds asiel aanvragen aan de buitengrens (zoals Schiphol). De IND behandelt deze aanvragen van asielzoekers aan de buitengrens in de grensprocedure. Dit betekent dat de asielzoeker tijdens de grensprocedure in grensdetentie zit. Gezinnen en alleenstaande minderjarige asielzoekers behandelen we niet in de grensprocedure. Op dit moment houdt de IND een langere rust- en voorbereidingstermijn aan in de grensprocedure. Hierdoor bestaat een beter beeld van de gezondheid van de asielzoeker als het onderzoek naar de asielaanvraag begint. In de grensprocedure beslist de IND binnen 4 weken op de aanvraag.

Ik wil een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

U kunt gewoon een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Ook stuurt DUO diploma's op via de aangetekende post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Nederlanderschap

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2020 - inburgeringsexamens

Kan ik naturalisatie of optie aanvragen?

U vraagt naturalisatie of optie aan bij uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak kunt maken. Of neem contact op met uw gemeente.

Behandelt de IND mijn aanvraag voor naturalisatie nog?

Ja, de IND blijft aanvragen voor naturalisatie die via de gemeente binnenkomen gewoon behandelen. Dit geldt voor nieuwe aanvragen en aanvragen die de IND al eerder heeft ontvangen.

Ik wil naturalisatie aanvragen. Maar ik kan mijn inburgeringsdiploma niet ophalen. Wat nu?

Hebt u geen inburgeringsdiploma omdat u dit niet kunt ophalen door de coronamaatregelen? Dan is de resultatenbrief van DUO tijdelijk ook voldoende bewijs dat u het inburgeringsdiploma hebt behaald. Hierin staat welke scores u op elk onderdeel hebt behaald. U moet later het inburgeringsdiploma wel nasturen, als u het hebt gekregen. DUO stuurt nu ook tijdelijk inburgeringsdiploma's via de post. Kijk voor meer informatie op de website van DUO (opent in nieuw venster).

Gaan de examens voor inburgering door?

Sinds maandag 15 juni kunt u weer inburgeringsexamens doen. Op de website inburgeren.nl (opent in nieuw venster) leest u meer informatie over inburgering.

Gaan de naturalisatieceremonies door?

Dat verschilt per gemeente. De ceremonies mogen alleen doorgaan als de maatregelen van de overheid gevolgd kunnen worden. In sommige gemeenten is er geen ceremonie, maar kunt u de verklaring van verbondenheid op papier afleggen. Die krijgt u dan via de post thuisgestuurd. Zo kunt u de verklaring van verbondenheid op tijd afleggen. En later ontvangt u dan ook via de post het bewijs dat u Nederlander bent geworden. Wilt u weten hoe uw gemeente dit geregeld heeft? Kijk dan op de website van uw gemeente. Of neem contact op met uw gemeente.

Ik moet afstand doen van mijn nationaliteit, maar dit duurt langer door de maatregelen tegen het coronavirus. Moet ik dit melden bij de IND?

De IND begrijpt dat het nu lastig kan zijn om de afstandsprocedure te starten of af te ronden. Bijvoorbeeld omdat ambassades en consulaten minder goed bereikbaar zijn. Lukt het u niet om op tijd (binnen de termijnen) een bewijs van uw verzoek om afstand of een bewijs van verlies van uw nationaliteit naar de IND te sturen? Geef dit dan door aan de IND. Dan wordt bekeken of de termijn verlengd kan worden. Bel Team Afstand op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur. Het telefoonnummer staat rechtsboven in de brief van de IND over afstand doen. Hebt u die brief niet meer? Bel dan naar het algemene telefoonnummer van de IND

Informatie voor ketenpartners, advocaten en rechtbanken

Hieronder staat (juridische) informatie over de manier waarop de IND werkt tijdens de coronacrisis. Deze onderbouwing is bedoeld voor professionele partijen.

Laatst bijgewerkt: 18 augustus 2021
11:45 - Dwangsommen uitbetalen na uitspraak Gerechtshof

Asiel

Dwangsommen uitbetalen na uitspraak Gerechtshof

Op 10 augustus 2021 heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch geoordeeld dat de IND geen gerechtelijke dwangsommen hoeft te betalen in de periode tussen 16 maart 2020 en 16 mei 2020, omdat toen sprake was van overmacht.

Met deze uitspraken is duidelijk geworden welk bedrag de IND moet betalen aan asielzoekers in zaken waarin de IND een beroep heeft gedaan op overmacht. Binnenkort stuurt de IND hierover brieven aan de advocaten van asielzoekers en betalen we het verschuldigde bedrag. De IND stuurde op 10 augustus al een e-mail naar de advocatuur over de uitspraak.

Door het coronavirus lag in 2020 een groot deel van het asielproces tijdelijk stil en kon de IND geen gehoren afnemen. Bij deze zaken waarin een dwangsom lag, heeft de IND een beroep gedaan op overmacht. Meer hierover staat in een brief die de IND op 1 december 2020 naar de advocatuur stuurde.

Vervolg op standpunt IND in alle Dublin (hoger) beroep- en vovo-procedures

Vanaf 1 juli 2020 is weer gestart met het uitvoeren van  Dublinoverdrachten. Dit wordt per zaak bekeken. Daarom vervalt vanaf 1 augustus 2020 het algemene standpunt dat stond in de brief van 8 april 2020 aan de rechtbanken en de Afdeling. Meer uitleg staat in deze brief van 15 juli 2020: Vervolg op standpunt IND in alle Dublin (hoger) beroep- en vovo-procedures.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot op 20 maart 2020 om tijdelijk alle in- en uitgaande Dublinoverdrachten op te schorten. Zolang deze opschorting geldt, neemt de IND in Dublinprocedures die nu in behandeling zijn bij rechtbanken en de Raad van State een vast standpunt in. Dit standpunt is bekend gemaakt en uitgelegd in deze brief van 8 april 2020: Algemene standpuntbepaling in Dublin beroep- en vovo-procedures

Procesbeschrijving telehoren (VC)

Wegens de maatregelen tegen het coronavirus heeft de directeur Asiel van de IND de optie opengezet om te werken middels telehoren via een Video Conference applicatie (VC). Via Skype for Business is het mogelijk om met zowel de klant als de tolk een gesprek te voeren. Zo is het voor de IND mogelijk om het primair proces (deels) te hervatten. Ook kan de klant voorzien worden van een beslissing in zijn of haar asielaanvraag.

Hoe het proces loopt bij het gebruik van telehoren, staat in de Procesbeschrijving telehoren (VC) van de IND. Dit bestand wordt bijgewerkt, als er wijzigingen volgen.

De IND krijgt 6 maanden langer de tijd om te beslissen

De wettelijke beslistermijn voor aanvragen voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt verlengd met 6 maanden. Dat staat in het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 15 mei 2020. Dit betekent dat de IND nu 6 maanden langer de tijd heeft om te beslissen. Dit geldt alleen voor aanvragen waarbij de beslistermijn nog niet voorbij was op 20 mei 2020.

In de Q&A verlengen wettelijke beslistermijn leest u meer informatie.