U bent niet verplicht om aangifte te doen. U kunt ook beslissen op een andere manier mee te werken aan de opsporing en vervolging van een verdachte of verdachten. Voor deze beslissing kunt u de bedenktijd krijgen.
U krijgt bedenktijd als:
- U illegaal in Nederland bent. U bent in een situatie geweest waarbij er sprake was van mensenhandel. U bent misschien slachtoffer van mensenhandel. Of U bent misschien gedwongen (geweest) om te werken in Nederland.
- U niet in Nederland bent. Maar u bent misschien wel slachtoffer van mensenhandel. De Koninklijke Marechaussee wil u bedenktijd geven.
De bedenktijd duurt maximaal 3 maanden. Tijdens de bedenktijd mag u in Nederland blijven. U meldt zich iedere maand bij de politie in de regio waar u woont.
De bedenktijd eindigt bij 1 van deze situaties:
- U meldt zich niet bij politie. De politie kan u niet vinden op het adres waar u woont. De politie besluit dat u met ‘onbekende bestemming bent vertrokken’.
- U doet geen aangifte en werkt niet mee aan de opsporing en vervolging van de daders van de mensenhandel.
- U hebt aangifte gedaan en het proces verbaal ondertekend. Of als u hebt besloten op een andere manier mee te werken aan de opsporing en vervolging van de daders.
- U een aanvraag hebt ingediend voor een verblijfsvergunning voor een ander verblijfsdoel dan slachtoffer van mensenhandel.
Als de bedenktijd stopt, moet u Nederland verlaten. U hoeft Nederland niet te verlaten als u een verblijfsvergunning hebt gekregen. Of als u een verblijfsvergunning hebt aangevraagd.
De bedenktijd geldt niet voor getuige-aangevers van mensenhandel.